Το 2017 ένα διαστημικό σκάφος θα προκαλέσει μια κολοσσιαία έκρηξη στον Κρόνο και κάθε μορφή ζωής στη Γη θα εξαφανιστεί. Είναι αλήθεια;
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Το 2017, σε 8 χρόνια, το διαστημικό σκάφος Cassini, που σήμερα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, θα συντριβεί πάνω στον πλανήτη. Όχι για να καταστραφεί, όπως διατείνονται οι επιστήμονες της NASA, αλλά για να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη συνωμοσία της ιστορίας: να πυροδοτήσει πυρηνικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στον Ήλιο.
Οι βίαιες αντιδράσεις που θα ξεσπάσουν θα μεταμορφώσουν τον Κρόνο σε αστέρι, ενεργοποιώντας μια ριπή ακτινοβολίας, που θα αποδεκατίσει τον πληθυσμό στη Γη και θα μετατρέψει τον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου, σε έναν πλανήτη που θα κατοικηθεί από λίγους εκλεκτούς.
Το διαβολικό, άκρως απόρρητο σχέδιο ονομάστηκε «Επιχείρηση Εωσφόρος»: ένας φόρος τιμής στον Άρθουρ Κλαρκ, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, ο οποίος είχε περιγράψει την έκρηξη του Δία και τη μεταμόρφωσή του στο αστέρι Εωσφόρος.
Μασόνοι
Παραμύθια; Όχι ακριβώς, σύμφωνα τουλάχιστον με έναν μυστηριώδη μελετητή, ο οποίος στην ιστοσελίδα www.rinf.com δημοσιεύει λεπτομερώς το πόσο εφικτό είναι το σχέδιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, υποστηρίζει ότι υπάρχουν στους σκοπούς της αποστολής του σκάφους Cassini «υπερβολικά πολλές συμπτώσεις ώστε να είναι απλώς ένα παραμύθι αυτό το σενάριο». Και επισημαίνει «ισχυρούς δεσμούς με τη μασονία». Και αν έχει δίκιο; Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει...
Προδιαγεγραμμένο τέλος
Στις 15 Οκτωβρίου του 1997, το σκάφος Cassini, που κατασκευάστηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και τη NASA, εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, με τελικό προορισμό τον Κρόνο. Το 2004, από το μητρικό σκάφος αποκολλήθηκε η διαστημοσυσκευή Huygens, που προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου, το 2005.
Μέχρι το 2010 το Cassini θα τραβά φωτογραφίες και θα πραγματοποιεί ανάγλυφη χαρτογράφηση του Κρόνου. Έπειτα, το 2017, θα συντριβεί πάνω στον πλανήτη.
Με άλλα λόγια, ο αυτοκαταστροφικός επίλογος της αποστολής Cassini είναι όντως αληθινός. Αλλά για άλλους λόγους, τουλάχιστον επισήμως: πρέπει να αποφευχθεί η πτώση του σκάφους σε κάποιον από τους 50 δορυφόρους, καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να φιλοξενούν μορφές βακτηριακής ζωής και ίσως μολυνθούν από τους γήινους μικροοργανισμούς που μεταφέρει το σκάφος ή από την ακτινοβολία που εκπέμπει το πλουτώνιο που το τροφοδοτεί.
Τις υποψίες των συνωμοσιολόγων υποδαυλίζει ένα άλλο πραγματικό γεγονός: το Cassini ωθείται από 32,8 κιλά πλουτώνιου, που είναι ένα άκρως ραδιενεργό υλικό. Μέχρι σήμερα αποτελεί την καλύτερη πηγή ενέργειας για την τροφοδοσία των διαστημικών σκαφών που περνούν την τροχιά του Άρη, γιατί το αδύναμο ηλιακό φως που φτάνει εκεί δεν επαρκεί για την τροφοδοσία των ηλιακών πάνελ.
Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, όμως, η επιλογή του πλουτώνιου έγινε γιατί αυτό το υλικό, μόλις πέσει στον Κρόνο, θα μεταμορφωθεί σε μια πυρηνική βόμβα των 600 χιλιοτόνων, 27 φορές πιο ισχυρή από αυτήν που έπεσε στο Ναγκασάκι. Θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, που θα επιτρέψει στο υδρογόνο, την καρδιά του Κρόνου, να μεταμορφωθεί σε μια γιγαντιαία μηχανή πυρηνικής σύντηξης, όπως συμβαίνει στον πυρήνα του Ήλιου.
Η μεταμόρφωση του Κρόνου σε έναν δεύτερο Ήλιο θα έστελνε στη Γη μια τέτοια ποσότητα ακτινοβολίας, που θα σκότωνε εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, άτομα... Αυτά προβλέπονται από τους διεστραμμένους δημιουργούς της Επιχείρησης Εωσφόρος, που είναι ήδη έτοιμοι να ζήσουν σε υπόγεια οχυρά, μέχρι να αποκατασταθεί το στρώμα όζοντος της Γης.
Στο μεταξύ, όμως, η ισχυρή θερμότητα θα πυροδοτούσε χημικές αντιδράσεις στον Τιτάνα, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη γήινη. Πράγματι, ο Τιτάνας είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα, εκτός από τη Γη, που διαθέτει ατμόσφαιρα πλούσια σε άζωτο.
Πρόβα τζενεράλε
Για τους επιστήμονες, όμως, όλα αυτά είναι σενάρια αβάσιμα. Ήδη ζήσαμε μια παρόμοια κατάσταση το 2003, όταν το σκάφος Galileo, σε τροχιά γύρω από το Δία, επίσης τροφοδοτούμενο από πλουτώνιο, έπεσε στον πλανήτη με ταχύτητα 55 χλμ. το δευτερόλεπτο. Ο Δίας, φυσικά, ούτε που το... κατάλαβε.
Και σε εκείνη την περίπτωση η NASA αποφάσισε το θάνατο του Galileo, για να αποφύγει την πτώση του σε κάποιο από τα 63 φεγγάρια του Δία. Η εξήγηση, όμως, δεν ικανοποιεί τους συνωμοσιολόγους, που είναι πεπεισμένοι ότι η NASA έκανε μια «πρόβα τζενεράλε» για την Επιχείρηση Εωσφόρος.
Συνταγή «βόμβας»
Τόσο στο Galileo, όσο και στο Cassini, είναι αδύνατο οι γεννήτριες θερμοηλεκτρικών ραδιοϊσότοπων (RTG) να μεταμορφωθούν σε βόμβα. Άλλωστε ακόμα και οι πραγματικές πυρηνικές βόμβες πυροδοτούνται από έναν ειδικό μηχανισμό και όχι λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος. Εξάλλου, όταν το διαστημικό σκάφος πέσει στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, θα γίνει χίλια κομμάτια και το ραδιενεργό υλικό θα διαλυθεί.
Και αν κάποιος αστάθμητος παράγοντας οδηγούσε στην έκρηξη του πλουτώνιου, δε θα υπήρχε κίνδυνος να πυροδοτηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στον Κρόνο; Όχι, αφού για να υπάρξει πυρηνική σύντηξη στο εσωτερικό ενός πλανήτη όπως είναι ο Κρόνος, ο οποίος αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, θα πρέπει η μάζα του πλανήτη να είναι τέτοια ώστε να συμπιέζει τα άτομα, δημιουργώντας την ενέργεια που χρειάζεται για να τηχθούν. Και ο Κρόνος δε διαθέτει τέτοια μάζα. Θα έπρεπε να είναι 240 φορές μεγαλύτερος, όμως τότε θα είχε μεταμορφωθεί εξ αρχής σε αστέρι.
Πεσμένοι κομήτες
Τη συνωμοσία διαλύει και μια άλλη φυσική πρόσκρουση: το 1994 ο κομήτης Σουμέικερ Λέβι 9, με πυρήνα περίπου 5 χλμ., έπεσε στο Δία. Σε αυτή την περίπτωση, η ενέργεια που παρήγαγε ήταν κατά πολύ ανώτερη από μια ατομική βόμβα. Ο αέριος γίγαντας, όμως, πέρα από κάποια σκουρόχρωμη κηλίδα στην επιφάνεια, που οφείλεται στην έκρηξη των διάφορων συντριμμιών, δε βίωσε καμιά άλλη συνέπεια.
Οι συνωμοσιολόγοι, όμως, δεν παραιτούνται: για αυτούς, η εμφάνιση μιας κηλίδας κοντά στον ισημερινό του Δία, ένα μήνα μετά την πτώση του Galileo, ήταν η απόδειξη ότι ανέβηκε στην επιφάνεια η ενέργεια που παρήγαγε η ατομική έκρηξη. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, αυτή η κηλίδα ήταν απλώς μια δίνη που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα του Δία.
Και κατά πόσο είναι κατοικήσιμος ο Τιτάνας; Είναι αλήθεια ότι διαθέτει ατμόσφαιρα, όμως αποτελείται κατά 98,4% από άζωτο και κατά 1,4% από μεθάνιο, χωρίς να υπολογίσουμε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια είναι -179οC. Συνεπώς, παρά τις προσδοκίες πολλών που ελπίζουν σε έναν Νέο Κόσμο, στον Τιτάνα η ζωή για τους ανθρώπους είναι ανέφικτη. Ακόμα και αν ο Κρόνος μεταμορφωνόταν σε έναν καινούριο Ήλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου