Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ελληνική Οικονομία ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Καραμανλή στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στα πλαίσια της 74ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγγειλε σκληρά μέτρα για το 2010, τα οποία όπως υποστήριξε είναι αναγκαία για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο κ. Καραμανλής, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά – απολογισμό του κυβερνητικού έργου, παρουσιάζοντες τα έργα που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που θα πρέπει να κινηθεί η οικονομία της χώρας προκειμένου να απαλλαγεί από τις παθογένειες από τις οποίας ταλανίζεται.
Ο πρώτος άξονας είναι ο αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους με την εφαρμογή άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγγειλε πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, μηδενική αύξηση μισθών και συντάξεων εντός του 2010, περικοπές δαπανών από τις υπερωρίες. Επιπλέον, μεταξύ των άλλων, προώθησε και την ιδέα δημιουργίας εισοδηματικής πολιτικής από τις ίδιες της ΔΕΚΟ.
Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής, εκεί όπου προανήγγειλε ότι από το 2010 θα υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις όλων των πολιτών, θα ενοποιηθούν οι μηχανισμοί για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, όλες οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα συνδέονται απευθείας με το υπουργείο Οικονομιών ενώ θα διαμορφωθεί το σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης.
Ο τρίτος άξονας αφορούσε τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για το «συμμάζεμα» της οικονομίας. Αυτό μεταφράστηκε σε αλλαγή του ασφαλιστικού, όπως τη μείωση του αριθμού των βαρέων και ανθυγιεινών για τους νέους επαγγελματίες. Άλλα θέματα έχουν να κάνουν με το ΕΣΥ, τον ΟΑΕΔ και άλλους οργανισμούς.
«Οι στρατηγικές επιλογές που υπάρχουν είναι δύο: αυτή του λαϊκισμού και αυτή των δύσκολων αποφάσεων» τόνισε ο κ. Καραμανλής, και συνέχισε πως πρέπει να τολμήσουμε να προβούμε σε δύσκολα μέτρα και να γίνουν οι αναγκαίες τομές προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση με πιο γερές βάσεις. «Ο εύκολος δρόμος οδηγεί σε καταστροφή για τη χώρα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
KKE
"Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ομολόγησε μια ακόμα φορά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα, ανεξάρτητα, αν η επόμενη κυβέρνηση είναι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να στηριχτεί η υψηλή κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα επιδιώξουν νέες δραστικές περικοπές στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στις κοινωνικές δαπάνες" άναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.
ΣΥΝ
"Οι θρυλούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός και υποστηρίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι άλλες από το βάθεμα και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση. Είναι η πολιτική που συμπιέζει αφόρητα τα εισοδήματα των κοινωνικά αδυνάτων, εξακοντίζει την ανεργία, αφανίζει τον αγροτικό κόσμο, κλείνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις." υποστηρίζει ο ΣΥΝ.
ΛΑΟΣ
"Ο κ. Καραμανλής μετά από 6 χρόνια Διακυβέρνησης της χώρας, μας "απειλεί" με γενναίες αποφάσεις. Προφανώς ομολογεί ότι μέχρι σήμερα, οι εν γένει αποφάσεις του δεν ήταν γενναίες, αλλά δειλές. Όσον αφορά την αποστροφή του, για την αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς αυτό ηχεί ως Ανέκδοτο. Αν το πίστευε θα έστελνε στον εισαγγελέα δια της Βουλής, που άκομψα δύο φορές έκλεισε, τις υποθέσεις που βαραίνουν Υπουργούς και στενό του περιβάλλον. "
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου