Οι μεγάλης έντασης σεισμοί, μπορούν να επηρεάσουν μακρινά ρήγματα μέχρι και στην άλλη μεριά του κόσμου, ακόμα και μετά από μήνες, πυροδοτώντας περιόδους αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανική έρευνα, που συνέπεσε με τους μεγάλους φονικούς σεισμούς και το εξίσου καταστροφικό τσουνάμι, στην Ινδονησία και τις νήσους Σαμόα αντίστοιχα.
Μάλιστα, βάσει της σχετικής μελέτης, υποστηρίζεται η πιθανότητα οι δύο νέοι σεισμοί στον Ειρηνικό, που σημειώθηκαν με μικρή χρονική απόσταση, να συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο, είναι εξίσου πιθανό, τυχαία να συνέπεσαν χρονικά.
Η έρευνα έγινε από ομάδα ερευνητών, υπό τον Τακαάκι Τάιρα, του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που διαπίστωσαν ότι ο τεράστιος σεισμός των 9,1 ρίχτερ στη δυτική Σουμάτρα το Δεκέμβριο του 2004, επηρέασε το ρήγμα του Αγία Ανδρέα στην Καλιφόρνια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 χλμ.
Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, πέντε μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό της Σουμάτρας το 2004, έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχει ποτέ καταγραφεί, οι σεισμογράφοι εντόπισαν κινητικότητα στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, στην περιοχή του Πάρκφιλντ, σε βάθος πέντε χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με την μελέτη, «η μακρινή επίπτωση του σεισμού της Σουμάτρας του 2004 στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, δείχνει ότι πολλά από τα ενεργά ρήγματα του κόσμου επηρεάστηκαν με τον ίδιο τρόπο».
Οι αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν μια νέα τεχνική πρόβλεψης της κατάστασης ενός ρήγματος, ώστε να ξέρουν αν ένα ρήγμα είναι ανθεκτικό στις πιέσεις ενός εξωτερικού σοκ, που πιθανόν προέρχεται από ένα μακρινό σεισμό, ή αντίθετα αν εξασθενεί επικίνδυνα και είναι πλέον επιρρεπές να οδηγήσει σε σεισμό που θα απειλήσει ανθρώπινες ζωές.
Πάνω από ένα εκατομμύριο σεισμοί συμβαίνουν κάθε χρόνο στη Γη, αν και οι περισσότεροι δεν γίνονται καν αντιληπτοί από τους ανθρώπους. Περίπου 17 σεισμοί 7 - 7,9 ρίχτερ λαμβάνουν χώρα ετησίως και, κατά μέσο όρο, ένας σεισμός 8 ή παραπάνω ρίχτερ σημειώνεται κάθε χρόνο (λόγω της λογαριθμικής φύσης της κλίμακας ρίχτερ, ένας σεισμός 8 ρίχτερ είναι δέκα φορές πιο ισχυρός από ένα σεισμό 7 ρίχτερ).
Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://www.nature.com/nature/journal/v461/n7264/abs/nature08395.html
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου