Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Βυθισμένη πόλη στη Ν. Ελλάδα «δείχνει» την Ατλαντίδα;


Τα μυστικά μίας χαμένης πόλης, που θεωρείται πιθανό να «ενέπνευσε» τη δημιουργία ενός από τους πιο διαχρονικούς μύθους, το θρύλο της χαμένης Ατλαντίδας, έφεραν στο φως ανακαλύψεις στη Νότια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη ανακάλυψη βυθισμένης πόλης στην Ελλάδα, που χρονολογείται περίπου από την εποχή που ο Πλάτων έγραψε την αλληγορική ιστορία της Χαμένης Ατλαντίδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, o βυθισμένος οικισμός, ανακαλύφθηκε στην περιοχή Pavlopetri, από ομάδα Άγγλο - Ελλήνων αρχαιολόγων και γεωλόγων και εικάζεται πως δημιουργήθηκε 5.000 πριν.

Σημειώνεται ότι η περιοχή, όπου έγινε η ανακάλυψη, βρίσκεται δίπλα στην Ελαφόνησο. Μέχρι πριν από χρόνια μάλιστα, αποτελούσε τμήμα της Ελαφονήσου, από την οποία αποκολλήθηκε εξαιτίας ισχυρού σεισμού.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου», δήλωσε ο Dr Jon Henderson, καθηγητής Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

«Ανακαλύφθηκαν ευρήματα, που θεωρείται ότι ανήκουν στην περίοδο 2.800 με 1.200 π.Χ., δηλαδή πολύ πριν τις ένδοξες μέρες της κλασικής Ελλάδας. Υπάρχουν και πιο παλιές πολιτείες που βυθίστηκαν στον κόσμο, ωστόσο, καμία δε θεωρείται ότι ήταν τόσο καλά οργανωμένη σε πόλη, όπως η συγκεκριμένη, γεγονός που την κάνει τόσο μοναδική», τόνισε ο ίδιος.

Αν και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά 40 χρόνια πριν, από ένα Βρετανό ωκεανογράφο, μόλις φέτος, με τη βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν οι αρχαιολόγοι να «χαρτογραφήσουν» τα απομεινάρια της περιοχής.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν υπεράνω πάσης προσδοκίας. Χάρη στις μετακινήσεις της άμμου και την «περίφραξη» της τοποθεσίας στο πλαίσιο μίας προστατευμένης ακτής, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ολόκληρο κόσμο από κτίρια, αυλές, δρόμους, λίθινα μνημεία και θρησκευτικά κτίσματα, ενώ παντού υπήρχαν χιλιάδες θραύσματα, θρύψαλα κεραμικών.

«Βρήκαμε κεραμικά, που χρονολογούνται από τη Λίθινη εποχή, γεγονός που υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία κατοικήθηκε περίπου 5.000 χρόνια πριν, δηλαδή τουλάχιστο 1.200 χρόνια νωρίτερα από όσο πιστεύαμε παλιότερα», τόνισε ο κ. Henderson, ο οποίος ηγείτο της υποθαλάσσιας έρευνας και προσέθεσε :

«Ανακαλύψαμε περισσότερα από 9.000 τετραγωνικά μέτρα με κτίρια, που δεν είχαν ανακαλυφθεί. Ωστόσο, αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν η ανακάλυψη ενός, πιθανού, μεγάρου, ενός επιβλητικού, μνημειώδους οικοδομήματος με ένα πελώριο ορθογώνιο προθάλαμο, που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο, η πόλη αυτή να κατοικείτο από μία ελίτ, γεγονός που αυτόματα "αναβαθμίζει" το στάτους του ευρήματος».

Περισσότερο από οποιοδήποτε υποθαλάσσιο εύρημα μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο επιτρέπει την «εισχώρηση» στους μηχανισμούς, με τους οποίους λειτουργούσε η Μυκηναϊκή κοινωνία.



«Παγωμένη στιγμή από το παρελθόν»
«Αναπαριστά μία παγωμένη στιγμή του παρελθόντος. Είναι μοναδικό το εύρημα, γιατί όπως κάθε βυθισμένη τοποθεσία, δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά», δήλωσε ο Ηλίας Σπονδύλης, επικεφαλής του ελληνικής ομάδας ερευνητών.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο γιατί βυθίστηκε η πόλη. Οι θεωρίες που ακούγονται, περιλαμβάνουν την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας ή την υποχώρηση του εδάφους, εξαιτίας μίας φυσικής καταστροφής, όπως ενός σεισμού ή ενός τσουνάμι.

«Είναι εξίσου πιθανό να συνέβη εξαιτίας του συνδυασμού και των δύο», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Σακελαρίου, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. «Ούσα η παλιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, είναι πραγματικά μοναδική. Δε δείχνει μόνο το πώς οι άνθρωποι ζούσαν εκείνη την περίοδο, αλλά παρουσιάζει και εκπληκτικό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, καθώς τα νερά που την περιβάλλουν, είναι ιδιαίτερα ρηχά», τόνισε ο ίδιος.

«Η Ατλαντίδα αποτελούσε ανέκαθεν ένα μύθο, ένα μύθο που αποτελούσε ωστόσο και το λόγο που συνεχίζονταν οι υποθαλάσσιες έρευνες. Το λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων ωκεανών έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, παραμένουν όμως πολλά ακόμα που πρέπει να εξεταστούν», προτού βγάλουμε συμπεράσματα, υπογράμμισε ο κ. Σακελαρίου.

Οι ντόπιοι κάτοικοι της γειτονικής Νεάπολης, είναι κατενθουσιασμένοι από την ανακάλυψη. «Οι παλιότεροι έλεγαν ότι κάτι υπάρχει εκεί κάτω, αλλά δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Κουσούλης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου