Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξαιτίας της νέας γρίπης, ενώ στην Ευρώπη ο ιός επεκτείνεται πλέον ταχύτερα και προκαλεί περισσότερα κρούσματα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Παγκοσμίως, ο απολογισμός των νεκρών από τη νέα γρίπη πλησίασε τις 5.000.
O πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε την Παρασκευή απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την επιδημία της νέας γρίπης. Με αυτήν τίθενται σε εφαρμογή σχέδια που διευκολύνουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την υπουργό Υγείας Κάθλιν Σιμπέλιους, μεταξύ άλλων και μέσω της παράκαμψης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη δημιουργία στα νοσοκομεία τμημάτων εξωτερικών ασθενών. Ήδη ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης έχει διαδοθεί σε 46 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Έχουν καταγραφεί περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα και σχεδόν 1.000 θάνατοι. Από τον Λευκό Οίκο έσπευσαν να εξηγήσουν πως η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν οφείλεται σε κάποια νέα αρνητική εξέλιξη, αλλά αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους.
Από τότε που ανακαλύφθηκε ο ιός Η1Ν1, τον Απρίλιο, μέχρι πριν από μία εβδομάδα, 4.735 θάνατοι εξαιτίας του είχαν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα περισσότερα από τα θανατηφόρα κρούσματα (3.539) καταγράφηκαν στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, αναφέρει ο ΠΟΥ στην τελευταία ανακοίνωσή του για την πανδημία.
Στην Ολλανδία
Όμως, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει ο χειμώνας, θάνατοι από τη νέα γρίπη αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ολλανδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε επίπεδο επιδημίας στη χώρα, καθώς στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας περίπου 10 κρούσματα του ιού εισάγονταν κάθε μέρα σε νοσοκομεία. Επίσης, ένα κορίτσι 14 ετών ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Ολλανδία που πέθανε από τη νέα γρίπη χωρίς να έχει άλλα προβλήματα υγείας- και αύξησε σε έξι τον αριθμό των μέχρι στιγμής θανάτων από τον ιό Η1Ν1 στη χώρα.
Στη Βρετανία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, τα νέα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα από 27.000 σε 53.000 και ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 128. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε ο τρίτος θάνατος από τη νέα γρίπη και στην Τσεχία ο πρώτος- μια 31χρονη που έπασχε και από καρδιακά προβλήματα. Η Τσεχία έγινε η 18η χώρα στην Ε.Ε. που ανέφερε τουλάχιστον έναν θάνατο από τη νέα γρίπη. Στη Γαλλία, το ματς της Ολυμπίκ Μαρσέιγ με την Παρί Σεν Ζερμέν αναβλήθηκε επειδή τρεις παίκτες της δεύτερης προσβλήθηκαν από τον ιό. Όλοι οι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν και τα μέλη του προσωπικού της ομάδας τέθηκαν χθες σε καραντίνα για 72 ώρες.
Προγράμματα εμβολιασμού
ΠΟΛΛΕΣ από τις 27 χώρεςμέλη της Ε.Ε. έχουν αρχίσει ή ετοιμάζονται να αρχίσουν προγράμματα εμβολιασμού. Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ώς τις 25 Νοεμβρίου και θα περιλάβει πρόσωπα με χρόνιες ασθένειες, εγκύους, και όσους εργάζονται σε νοσοκομεία ή αναλαμβάνουν παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών.
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithΚline (GSΚ) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν κάνει μέχρι στιγμής το εμβόλιό της, το Ρandemrix, στο πλαίσιο κυβερνητικών προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Επίσης την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) επανέλαβε τις συστάσεις που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο, ότι τα τρία υφιστάμενα εμβόλια κατά της νέας γρίπης- το Celvapan (της αμερικανικής Βaxter), το Focetria (της ελβετικής Νovartis) και το Ρandemrix- θα πρέπει να χορηγούνται σε δύο δόσεις που να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Πρόσθεσε πάντως ότι τα περιορισμένα δεδομένα που είναι ώς τώρα διαθέσιμα δείχνουν ότι μία δόση του Ρandemrix και του Focetria μπορεί να είναι αρκετή.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου