Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ και Αυστραλία οι μεγαλύτεροι ρυπαντές


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, σύμφωνα με λίστα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις τρέχουσες και τις ιστορικές τους εκπομπές.

Η λίστα συντάχθηκε από τη βρετανική εταιρεία μελετών Maplecroft και περιλαμβάνει 183 κράτη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι πλούσιες χώρες και τα μέλη του OPEC.

Ειδικότερα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια οικονομία που βασίζεται αποκλειστικά στα ορυκτά καύσιμα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κέρδισαν τη θλιβερή πρωτιά εξαιτίας των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας και τις αμέτρητες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

«Η αφαλάτωση είναι ένας τρόπος  για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ωστόσο οι υψηλές εκπομπές δείχνουν ότι υπάρχει για ανάγκη καινοτομίες που εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Maplecroft.

Η Αυστραλία που στηρίζεται στον άνθρακα ήρθε δεύτερη, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ που αθροιστικά από το 1900 ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές.

Η δεκάδα, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, συμπληρώθηκε από τον Καναδά, την Ολλανδία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία, το Βέλγιο και το Καζανκστάν.

Σημειώνεται ότι για την κατάταξη των χωρών υπολογίστηκαν οι κατακεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι τρέχουσες εθνικές εκπομπές αλλά και οι ιστορικές εκπομπές.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου