Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Το χρέος μας θα αποδειχτεί παράνομο και επαχθές»


Πληθαίνουν οι φωνές, από τη μέρα που η χώρα μας έπεσε στη μέγγενη του ΔΝΤ και της τρόϊκας, που αμφισβητούν τόσο το τεράστιο μέγεθος του χρέους μας όσο και τη νομιμότητα αυτού. Και αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος των προσπαθειών της στη «βιώσιμη» διαχείρισή του –με αιματηρές θυσίες για τους Έλληνες- προκειμένου να μην χρεοκοπήσουμε, μια ομάδα συνειδητοποιημένων πολιτών κινείται σε διαφορετική, πιο «βιώσιμη», για την ελληνική κοινωνία, κατεύθυνση: έχει αναλάβει την εξακρίβωση των αιτιών του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί καθώς και της χρήσης των δανείων, ενώ στη βάση αυτών των συμπερασμάτων θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή επαχθές.

Ο λόγος, για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, που συστάθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων – Πανεπιστημιακών ενάντια στο ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2010 και στηρίζεται από πλήθος προσωπικοτήτων, ενώ για την υποστήριξη των ενεργειών της έχουν συγκεντρωθεί ήδη πολλές δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών.

«Πρόκειται για μια αυτόκλητη πρωτοβουλία πολιτών με όραμα την αυτονομία και αυτοοργάνωση των πολιτών και τη δημιουργία κουλτούρας δημοκρατικού ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του κράτους, καθώς και τη θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα ίδια λάθη», εξηγεί η Κατερίνα Σκόρδου, μέλος της ομάδας επικοινωνίας της Επιτροπής, στη zougla.gr. Σε αυτήν, ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει και να προσφέρει αναλόγως των δυνατοτήτων του, ενώ η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. «Από τη στιγμή που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια τους πολιτικούς, είναι απόλυτα λογικό να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει και παγκόσμιο πρότυπο», καταλήγει η Κατερίνα Σκόρδου.








Η Επιτροπή ήδη έχει αρχίσει και ελέγχει συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων 10 ετών, όπως τις συμβάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους εξοπλισμούς και τις Συμβάσεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα. Βασική προϋπόθεση καθίσταται η πρόσβαση από τα μέλη της Επιτροπής σε δημόσια έγγραφα, όπως οι συμβάσεις και εκδόσεις δημόσιου χρέους, αλλά και να θεσμοθετηθούν τρόποι προκειμένου μετά από αιτιολογημένο αίτημα και δικαστική συνδρομή να μπορούν να ανοίγουν και τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων.

Ο δημοσιογράφος-οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, μέλος της Επιτροπής, εξηγεί στη zougla.gr τους σκοπούς ίδρυσης αλλά και την προοπτική που υπάρχει από τη λειτουργία μιας τέτοιας επιτροπής. Είναι δυνατόν να έχουμε… ευχάριστες εκπλήξεις;


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


(εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης)






Η Διακήρυξη της Αθήνας για το Χρέος

Στο συνέδριο της Επιτροπής, με διεθνείς συμμετέχοντες όπως το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη» και το Πρόγραμμα «Bretton Woods» του Ηνωμένου Βασιλείου, που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαϊου 2011, ως πρώτα βήματα δράσης για την επιτροπή ορίζονται ο δημοκρατικός λογιστικός έλεγχος του χρέους, ως συγκεκριμένο βήμα δίκαιης αντιμετώπισης του, η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με βάση τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία και η αλλαγή του προσανατολισμού της οικονομίας και η αναδιανομή. Όπως καταλήγει η διακήρυξη, «αυτά είναι τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών και των επιδιώξεων των εργαζομένων. Θα μετατοπίσουν το συσχετισμό δύναμης σε βάρος του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών. Θα επιτρέψουν στους λαούς της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στο εισόδημά τους, στην ίδια τους τη ζωή, αλλά και στις πολιτικές διαδικασίες. Θα δώσουν επίσης ελπίδα στη νέα γενιά της Ευρώπης, που σήμερα αντιμετωπίζει ένα ζοφερό μέλλον ελάχιστων θέσεων εργασίας, χαμηλών μισθών και έλλειψης προοπτικής. Για τους λόγους αυτούς, η υποστήριξη του αγώνα ενάντια στο χρέος στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων όλου του κόσμου».

Όσο για τις εξελίξεις με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος, η Επιτροπή κάθε άλλο παρά… πανηγυρίζει: «Η λύση που δόθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προέρχεται από τα ίδια αποτυχημένα υλικά του Μνημονίου, της αιματηρής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων τα οποία το κοινό ανακοινωθέν επικροτεί και η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως προϋπόθεση για κάθε λύση. Οι τελευταίες εξελίξεις φέρουν στο επίκεντρο της πολιτικής συγκυρίας την Πρωτοβουλία για Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και αναδεικνύουν την αναγκαιότητά της. Ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, όπως προωθείται από την ίδια την κοινωνία, προσφέρει όλα τα απαραίτητα μέσα για να κηρυχθεί ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους ή όλο το χρέος ως παράνομο, απεχθές, αντισυνταγματικό και να μην πληρωθεί. Για όλους αυτούς τους λόγους απορρίπτουμε την αναδιάρθρωση και τη «νέα σωτηρία» της Ελλάδας και απαιτούμε την άμεση παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους χωρίς συσσώρευση τόκων υπερημερίας για το χρόνο που απαιτεί η πραγματοποίηση λογιστικού ελέγχου όλων των δημόσιων δανείων και τη δημιουργία ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου με τη συμμετοχή αδιάβλητων επιστημόνων, εκπροσώπων της κοινωνίας και λαϊκών οργανώσεων στην κατεύθυνση της διαγραφής μεγάλου μέρους ή όλου του χρέους», είναι η θέση της Επιτροπής.



Από το φθινόπωρο, αναμένουμε τα πρώτα πορίσματα της Επιτροπής. Με στέρεη νομική βάση και επαρκή στοιχεία, αλλά και με την υποστήριξη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις. Και όχι μόνο οικονομικές…





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου