Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Βατικανό: Ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Ιρλανδία


Μετά τη σοβαρή κριτική που άσκησε το ιρλανδικό κοινοβούλιο στις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας όσον αφορά υπόθεση παιδεραστίας, το Βατικανό ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ιρλανδία.

Ο αρχιεπίσκοπος Τζουζέπε Λεάντζα, Αποστολικός Νούντσιος στην Ιρλανδία, ανακλήθηκε από το Δουβλίνο για διαβουλεύσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Βατικανού Σίρο Μπενεντετίνι.

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη αυτή κίνηση ακολουθεί την άνευ προηγουμένου κριτική που ασκήθηκε στην Αγία Έδρα από το ιρλανδικό κοινοβούλιο έπειτα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης που κατηγορούσε τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας ότι συγκάλυψαν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς ακόμη και πρόσφατα, το 2009.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής για πράξεις παιδεραστίας που διαπράχθηκαν το 1996 και το 2009 από 19 καθολικούς ιερείς σε περιοχή της νότιας Ιρλανδίας, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι κατηγόρησε την Καθολική Εκκλησία, και ιδιαίτερα την Αγία Έδρα, για παρακώλυση των ερευνών.

Η έκθεση αυτή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ανταπόκριση των αρχών της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία στην υπόθεση αυτή ήταν "ανεπαρκής και ακατάλληλη".

"Για πρώτη φορά στην Ιρλανδία μια έκθεση για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εκθέτει μια απόπειρα της Αγίας Έδρας να παρεμποδίσει μια έρευνα σε μια δημοκρατική και κυρίαρχη δημοκρατία, και τόσο πρόσφατα, πριν από τρία χρόνια, κι όχι τρεις δεκαετίες", σχολίασε ο Έντα Κένι στις 20 Ιουλίου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου