Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Wall Street Journal: «Η Ελλάδα σώθηκε! Αλλά για πόσο;»


Τουλάχιστον πρόσκαιρη χαρακτηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal τη «σωτηρία» της Ελλάδας σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Η Ελλάδα αγόρασε χρόνο, αλλά το αυξανόμενο χρέος ‘καιροφυλακτεί’».

Η εφημερίδα τονίζει ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από το ελληνικό κοινοβούλιο θα επιτρέψει μεν στους υπουργούς της ευρωζώνης να συμφωνήσουν πάνω σε ένα νέο πακέτο διάσωσης το Σάββατο, ώστε να αποφευχθεί μια άμεση στάση πληρωμών.

Όμως «κάθε τρεις μήνες θα επαναλαμβάνεται το ίδιο δράμα», πράγμα που σημαίνει ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να παίρνουν συνεχώς διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στο πρόγραμμα της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ζητούμενο είναι να παραμείνει το χρέος της Ελλάδας «βιώσιμο», όμως σύμφωνα με την εφημερίδα ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι, «όταν δεν προσποιούνται, παραδέχονται ότι απλώς αγοράζουν χρόνο».

Η καθυστέρηση έχει δύο όψεις: Η θετική για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα είναι ότι όσο καθυστερεί μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόσο καλύτερα προετοιμάζονται οι τράπεζες, ώστε να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους για τις επερχόμενες ζημίες. Επιπλέον, περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η δεύτερη όψη όμως λέει ότι η καθυστέρηση κάνει ακόμα δυσκολότερη τη μείωση του ελληνικού χρέους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου