Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Financial Times: Πιθανό να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα


Πιθανό παραμένει σύμφωνα με τους Financial Times το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, παρά την ψήφιση των πρόσθετων μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή και την αποδοχή της γαλλικής πρότασης για την μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την προσεχή διετία.

Όπως εκτιμάται στη γνωστή στήλη Lex της βρετανικής εφημερίδας, καμία από αυτές τις δυο ευνοϊκές εξελίξεις, δεν αντιμετωπίζει το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας, αφενός διότι η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξαρτάται από το «αμφιλεγόμενο» σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, αφετέρου διότι η γαλλική πρόταση δεν είναι ρυθμιστική και δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά αν συμμετέχουν πολύ λίγοι ιδιώτες επενδυτές.

Οι Financial Times σημειώνουν πως μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε μια άμεση και καταστροφική χρεοκοπία, ωστόσο το πρόβλημα του τεράστιου χρέους και της αδυναμίας αυτοχρηματοδότησης για αρκετά χρόνια παραμένει δυσεπίλυτο.

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει στάση πληρωμών ανεξάρτητα από το τι γίνεται ή λέγεται και οι ρυθμιστές και οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προγραμματίζουν πάνω σε αυτή την άβολη πραγματικότητα», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Μάλιστα, αναφέρει πως καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ευρώπη επιμένει η Ελλάδα να εκτελέσει το «αδύνατο», προκειμένου να αποτρέψει το «αναπόφευκτο».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου