Η φήμη του ελαφρώς εκκεντρικού τον συνόδευε πριν ακόμη γίνει δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή τη φορά, όμως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον το παράκανε στην προσπάθειά του να μετατρέψει το Λονδίνο σε «πράσινη» μεγαλούπολη: φορτηγά του δήμου ψεκάζουν ήδη τους δρόμους με ειδικό διάλυμα, με βάση το ασβέστιο, πάνω στο οποίο υποτίθεται ότι... κολλά η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει το διάλυμα «υπέροχο κατασκεύασμα». Για τον καθηγητή του King's College, Φρανκ Κέλι, ο οποίος ειδικεύεται στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, πρόκειται για «κατασπατάληση δημοσίων πόρων», αφού, όπως λέει, «μόλις σταματούν να ψεκάζουν, το πρόβλημα ανακύπτει και πάλι».
Στόλος αποτελούμενος από τρία φορτηγά σκουπίζει και πλένει περίπου 30 χιλιόμετρα δρόμου στις περιοχές με το χειρότερο πρόβλημα ρύπανσης. Έπειτα, ειδικά τροποποιημένο εκχιονιστικό ψεκάζει αυτό το διάλυμα ασβεστίου και νερού, πάνω στο οποίο κολλούν τα μικροσωματίδια PM10.
Πολέμιοι του προγράμματος, όπως ο καθηγητής Κέλι, υποστηρίζουν ότι μοναδικός στόχος των αρχών είναι να αποφύγουν την επιβολή προστίμου ύψους έως και 350 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ως επιστήμονας και ερευνητής υγείας, μένω άναυδος από το γεγονός ότι προσπαθούν να αποκρύψουν το πρόβλημα από την Κομισιόν», λέει ο καθηγητής.
Τον ισχυρισμό του ενισχύει, σύμφωνα με το Κόμμα των Πρασίνων, το γεγονός ότι σε έναν από τους δρόμους που ψεκάζονται βρίσκεται σταθμός ελέγχου, οι μετρήσεις του οποίου κατατίθενται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Εξαπατούν, προσπαθούν να δείξουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται χάρη σε αυτήν την κόλλα δρόμων, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει», λέει η Τζένι Τζόουνς, μέλος του κόμματος στη Συνέλευση του Λονδίνου. «Η ρύπανση αποτελεί πρόβλημα για ολόκληρο το Λονδίνο και όχι μόνο για κάποιους δρόμους».
«Καυτή πατάτα»
Όπως και στην περίπτωση του Πεκίνου, η ατμοσφαιρική ρύπανση χαρακτηρίζεται «καυτή πατάτα» για το Λονδίνο, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι αρχές εξακολουθούν να μην έχουν καταληξει σε κάποιο πειστικό σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Από τις 27 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βρετανική κατέχει τη θλιβερή πρωτιά αυτής με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου.
«Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων παραδέχθηκαν τον περασμένο Μάρτιο ότι στο οδικό δίκτυο των αγώνων θα υπάρξουν παραβιάσεις των κανονισμών περί ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, καθώς η κίνηση των οχημάτων θα μεταφερθεί αλλού προκαλώντας συμφόρηση», λέει ο Σάιμον Μπίρκετ της οργάνωσης Clean Air London. «Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν μέτρα περιορισμού του προβλήματος, όμως ακόμη δεν έχουμε δει ένα πακέτο ικανό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου