Την εσχάτη των ποινών για τον Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε η Εισαγγελία της Αιγύπτου.
Κατηγορείται για τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών.
Την εκτέλεση του Χόσνι Μουμπάρακ δι' απαγχονισμού ζήτησε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters Αιγύπτιος εισαγγελέας της μεταβατικής εξουσίας της Αιγύπτου.
Ο εισαγγελέας, μάλιστα, ζήτησε η ίδια ποινή να επιβληθεί και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του πρώην καθεστώτος της Αιγύπτου, όπως τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και τους δύο γιους του Μουμπάρακ.
Ο Μουμπάρακ κατηγορείται για τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην πτώση του από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2011.
Θάνατος στην αγχόνη ζητείται και για τους δύο γιους του Μουμπάρακ, τον τότε υπουργό Εσωτερικών και ηγετικά στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
"Η εισαγγελία ζητεί την επιβολή της μέγιστης ποινής κατά του Μουμπάρακ και των υπολοίπων κατηγορουμένων, η οποία είναι θάνατος δια απαγχονισμού", δήλωσε ο Μουστάφα Χάτερ, μέλος της εισαγγελικής ομάδας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δικαστηρίου.
"Ο νόμος προβλέπει τη θανατική ποινή για τον φόνο εκ προμελέτης", δήλωσε επίσης ο εισαγγελέας Μουστάφα Σουλεϊμάν κατά την ολοκλήρωση της αγόρευσής του ενώπιον του δικαστηρίου στο οποίο δικάζεται ο Μουμπάρακ.
Λίγο νωρίτερα ο Σουλεϊμάν είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι ο Μουμπάρακ, ο οποίος δηλώνει αθώος, δεν μπορεί να μην γνώριζε για τους πυροβολισμούς κατά του πλήθους στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του.
"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεύθυνος για την προστασία του λαού, το θέμα δεν είναι μόνον να μάθουμε αν ο ίδιος έδωσε ή όχι εντολές για να σκοτώσουν τους διαδηλωτές, αλλά εκτός αυτού να μάθουμε γιατί δεν επενέβη για να σταματήσει τη βία κατά των διαδηλωτών", σημείωσε.
"Πως γίνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην γνωρίζει για τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 25 Ιανουαρίου σε δώδεκα μέρη σε πολλές διοικητικές περιφέρειες;", προσέθεσε, αρνούμενος την άποψη ότι ο Μουμπάρακ δεν γνώριζε για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο εισαγγελέας υπογράμμισε επίσης ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι ο οποίος δικάζεται ταυτοχρόνως με τον Μουμπάρακ "δεν θα μπορούσε να δώσει διαταγές να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών χωρίς να έχει πάρει εντολές από τον Μουμπάρακ".
Οι δύο αξιωματούχοι που ανέλαβαν καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών μετά την πτώση του Μουμπάρακ κατέθεσαν ότι "ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει τη δικαιοδοσία να δώσει διαταγές για να πυροβολούν και δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση αν δεν συμβουλευτεί πρώτα την πολιτική ηγεσία", τόνισε ο Σουλεϊμάν.
Η δίκη-σταθμός στο Κάιρο διακόπηκε έως τις 9 Ιανουαρίου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου