Εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε να προφυλακιστεί ο πρώην επικεφαλής των πανίσχυρων ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας ενόψει της δίκης του για μια απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Ο στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2010, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός ο οποίος εμπλέκεται στην διευρυνόμενη έρευνα για το λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν, μια υπερεθνικιστική ομάδα η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς συνωμοτούσε για να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
Ο εισαγγελέας ζήτησε να προφυλακιστεί ο Μπάσμπουγ ως "επικεφαλής συμμορίας" και διότι επεδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Μπάσμπουγ ανακρινόταν επί επτά ώρες.
Δικαστήριο αναμενόταν να αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ο στρατηγός ε.α. στην διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το πρακτορείο. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια, όταν ο στρατός θεωρείτο ότι διέθετε την πραγματική εξουσία στη χώρα.
"Το γεγονός ότι εισαγγελείς πλέον αγγίζουν ανώτατους στρατηγούς αποτελεί ένα σημείο καμπής για την διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία. Πολλοί εξέφραζαν σκεπτικισμό για το εάν οι εισαγγελείς θα έφθαναν τόσο μακριά", σχολίασε η Λαλέ Κεμάλ, αναλύτρια για αμυντικά θύματα των εφημερίδων Zaman και Taraf.
"Δεν θα με εξέπληττε εάν βλέπαμε ορισμένους αξιωματικούς να παραιτούνται (εάν ο Μπάσμπουγ προφυλακιστεί) αλλά δεν περιμένω ότι θα υπάρξει σοβαρή αστάθεια στην Τουρκία", πρόσθεσε η αναλύτρια. "Ο στρατός συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να αντιστέκεται στην διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία και να εξαπατά την κοινή γνώμη".
Ο Μπάσμπουγ, ο πρώτος πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας που κατέθεσε ως κατηγορούμενος σε πολιτικό δικαστήριο στο πλαίσιο μιας ποινικής δίωξης στην τουρκική Ιστορία, έφθασε στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης χαλαρός, φορώντας σκούρο κοστούμι. Η διαδικασία έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι-απόστρατοι ανώτεροι αξιωματικοί, νομικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι-δικάζονται για διάφορες υποθέσεις που σχετίζονται με το δίκτυο Εργκενεκόν.
Οι πασάδες, όπως αποκαλούνται οι μέχρι πρότινος απλησίαστοι για την δικαιοσύνη στρατηγοί-ένα προσωνύμιο που παραπέμπει στην Οθωμανική εποχή-βλέπουν την δύναμή τους να μειώνεται καθώς η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής διακυβέρνησης και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ανακρίθηκε ο Μπάσμπουγ επικεντρώνεται στις κατηγορίες ότι ο στρατός είχε δημιουργήσει ιστοτόπους για την διασπορά αντικυβερνητικής προπαγάνδας με στόχο την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.
Ο Μουράτ Γιετκίν, διευθυντής της Hurriyet Daily News, σχολίασε ότι οι Τούρκοι είναι πολύ περίεργοι για τα γεγονότα που εξελίσσονται. "Η χώρα πρέπει να το ζήσει αυτό. Ο κόσμος θέλει πραγματικά να μάθει τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. . . και τι συνέβη σήμερα (χθες)", σημείωσε.
Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο NATO, θεωρεί εαυτόν και ταυτόχρονα αυτοπροβάλλεται ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του Συντάγματος και του κράτους και έχει προβεί στην κατάληψη της εξουσίας με πραξικοπήματα τρεις φορές από το 1960 ως το 1981, ενώ εξανάγκασε ακόμα μία κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία το 1997.
Η υπόθεση Εργκενεκόν θεωρείται πως εντάσσεται στη σύγκρουση εξουσίας ανάμεσα στο AK του Ερντογάν, που προέρχεται από ένα ισλαμικό κόμμα το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου κι ανήλθε με σαρωτικό τρόπο στην εξουσία το 2002, και το παλαιό κοσμικό κατεστημένο στο οποίο ανήκουν στρατιωτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου