Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ήρθε η "τουρκική Άνοιξη; - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιμένει - Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά


"ΠΡΙΟΝΙΖΕΤΑΙ" Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ;

Η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν κλονίζεται για πρώτη φορά στην μακρόχρονη  (άνω δεκαετίας) πρωθυπουργία του.

Εξέγερση με απρόβλεπτες διαστάσεις τείνουν να μετατραπούν οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, κάτι που η Τουρκία δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της, καθώς συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις στην πλατέια Ταξίμ, μετά την χθεσινή βίαιη καταστολή με τα γνωστά αιματηρά αποτελέσματα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Ταξίμ. Πληροφορίες ξένων πρακτορείων θέλουν τουλάχιστον 40.000 άτομα να συγκεντρώνονται εκ νέου κοντά στην πλατεία-θέατρο των πρωτοφανών, αιματηρών συγκρούσεων της Παρασκευής. Ένας αριθμός μη ευκαταφρόνητος


Από το πρωί χιλιάδες κόσμου σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Άγκυρα, την Αττάλεια και άλλες έχουν βγει στους δρόμους για συμπαράστασή στους διαδηλωτές που έπεσαν θύματα της άγριας αστυνομικής καταστολής, παίρνοντας μέρος σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας.

Οι πολίτες ενημερώνονται από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση,από τα κατεστημένα ΜΜΕ, δείχνοντας έτσι τα μεγάλα "δημοκρατικά" βήματα της Τουρκίας στην ελευθερία του Τύπου.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα που καλεί τον κόσμο να βοηθήσει το κίνημα «OccupyGezi». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που έχει διοχετευθεί στο Διαδίκτυο:

«Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του “Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω”, μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο. Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται οι ειδήσεις».

Δεν είναι τυχαίο ότι το #direngeziparki είναι το δεύτερο topic στο Twitter, παγκοσμίως, καθώς το θέμα της βίαιης αστυνομικής επίθεσης εναντίον των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά για την προστασία του πάρκου Γκεζί προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου κάνει λόγο για «Τουρκική Άνοιξη», μετά την Αραβική, η οποία ξέσπασε στις αρχές του 2011 σε Τυνησία, Αίγυπτο, Συρία και άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής.


Τις τελευταίες ώρες τα επεισόδια κλιμακώθηκαν επικίνδυνα στο Πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά οι ειδήσεις για νεκρούς και τραυματίες πυροδότησαν ένα νέο κύμα αντιδράσεων και βγάζουν κόσμο στους δρόμους στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Ειδικότερα στην Άγκυρα επεισόδια ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής και κράτησαν έως αργά το βράδυ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μπροστά από τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).



Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αντίσταση παντού» και «Παντού είναι Ταξίμ», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης. Τις πρώτες πρωινές ώρες μεγάλος όγκος διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αλλά ανακόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στα social media αναρτήθηκαν πληροφορίες ακόμα και για πυροβολισμούς και τραυματισμούς, αν και δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τραυματιών στην Άγκυρα.

Διαδηλωτές, κυνηγημένοι από αστυνομικούς, βρήκαν καταφύγιο σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους ακολουθήσουν με Αύρες και περιπολικά αλλά η στρατιωτική φρουρά, υπεύθυνη για την ασφάλεια του νοσοκομείου, τις εμπόδισε και μάλιστα έκανε χρήση όπλων για να απειλήσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έριξαν χημικά στους στρατιώτες!

Λίγο αργότερα γιατροί από το στρατιωτικό νοσοκομείο μοίρασαν σε διαδηλωτές ιατρικές μάσκες για να προστατευθούν από τα διακρυγόνα!

Τη δύναμη των social media προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι ακτιβιστές οι οποίοι καλούν σε βοήθεια ακτιβιστές ξένων χωρών και παράλληλα προσπαθούν να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο ενδιάμεσο η αντιπολίτευση έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό των διαδηλωτών και ήδη από τα ξημερώματα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατήγγειλε τη βίαιη καταστολή, με τον βουλευτή Ιλχάν Τζιχανέρ να δηλώνει ότι «με τη σημερινή του επίδοση, ο Ερντογάν δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’» -αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».

Μήνυση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν.

Δεν είμαστε βεβαίως και τόσο σίγουροι ότι οι διαδηλωτές θα είχαν διαφορετική αντιμετώπιση εαν η αντιπολίτευση βρισκόνταν στην εξουσία. Η τουρκική αστυνομία φημίζονταν πάντοτε για τις αυθαιρεσίες της και τον αυταρχισμό της. Μπροστά στο τουρκικό "ΜΑΤ", τα αντίστοιχα της Χιλής του Πινοσέτ, έμοιαζαν με "πρόσκοπους".

Επίσης σε γενικευμένες συρράξεις σε εκτεταμένα επεισόδια ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιός είναι ο εγκέφαλος. Οι διαδηλώσεις αυτές δεν μύριζαν "μπαρούτι" και όμως κατέληξαν σε σφαγή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει πολλούς εσωτερικούς εχθρούς, και εφ'όσον με δημοκρατικό τρόπο δεν πέφτει με τίποτα, τότε ακολουθούνται "άλλες μέθοδοι"όπως είχε γίνει και εδώ με την καθοδηγούμενη από "αόρατα" χέρια "εξέγερση" του 2008 κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ας μην ξεχνάμε τις απειλές του Στρατού ότι θα λάβει το μέρος των διαδηλωτών, ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις! Το κεμαλικό κράτος μπορεί να έχει "ξηλωθεί" σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμα είναι ζωντανό και ισχυρό.

Ο Στρατός στην Τουρκία είναι ο φύλακας της δυτικής κουλτούρας, ενάντια στην επιστροφή στον ισλαμισμό, και δεν γνωρίζουμε πόσο τυχαία έιναι όλα αυτά, λίγε μέρες μετά την απόφαση Ερντογάν να ζήσει η Τουρκία την ποτοαπαγόρευση που έζησαν οι ΗΠΑ το 20'.

Έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σήμερα κατηγορηματικός ότι τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν παρά τις διαδηλώσεις.

Αν και σημείωσε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν στη χώρα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάληψη και να προκαλεί εντάσεις «υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή κόβονται κάποια δέντρα». Φυσικά και αυτός χρησιμοποιεί τα "δέντρα" για να περάσει το μήνυμα σε αυτούς που το "καταλαβαίνουν".

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν λάθος η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών.

«Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Διέταξα έρευνα από τον υπουργό Εσωτερικών. Ήταν υπερβολικό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ωστόσο, δήλωσε πως η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία Ταξίμ, λέγοντας: «Η αστυνομία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ».

Προσπάθησε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι τα έργα αναδόμησης της πλατείας Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Στη συνέχεια κάλεσε τη χώρα να δει «τα παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην Τουρκία». Υπονοώντας ότι οι συγκρούσεις είναι κατευθυνόμενες.

Συμπλήρωσε δε, ότι όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά, ακριβώς όπως και ηπλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία».

Ίσως να χαίρονται και ξένα κέντρα εξουσίας για αυτήν την έκκρυθμη κατάσταση, καθ'ότι τα κέντρα αυτά ποτέ δεν αρέσκονται στην ύπαρξη ισχυρών και πατριωτών ηγετών σε κανένα κράτος του πλανήτη, και ο Ερντιγάν συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά.

Τα αιματηρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν και την αντίδραση της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι η Τουρκία είναι είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τέτοιες εικόνες δεν συνάδουν με το στάτους αυτό και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Εκτιμούμε ότι πίσω από αυτές τις συγκρούσεις κρύβονται πολύ περισσότερα πράγματα από την κατεδάφιση ενός πάρκου. Είναι η σύγκρουση του κεμαλικού καθεστώτος, ενάντια στην μονοκρατορία του Ταγίπ Ερντογάν, με τους πολίτες να αποτελούν τα πιόνια προς "βρώση" σε αυτή την σύγκρουση.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου