Τη συνεργασία του με τον ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ ανακοίνωσε ο Στίβεν Χόκινγκ, σε μία καινούρια προσπάθεια για τον εντοπισμό πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.
Το πρότζεκτ ονομάζεται Breakthrough Listen και έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. δολάρια, ενώ σε αυτό ο διάσημος Βρετανός θα αναλάβει ρόλο επιστημονικού συμβούλου.
Κατά την παρουσίαση του Breakthrough Listen, το οποίο θα διαρκέσει 10 χρόνια, ο Χόκινγκ επισήμανε τη σημασία που έχει η αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.
«Για να καταλάβουμε το σύμπαν, πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιότητες των ατόμων, των δυνάμεων που τα ενώνουν, τη γέννηση και τον θάνατο των αστέρων, τον χορό των γαλαξιών ή τα μυστικά των μελανών οπών.
Ωστόσο, δεν είναι αρκετό, αφού αυτές οι ιδέες δεν εξηγούν τα πάντα. Μπορούν να εξηγήσουν το φως των άστρων, όχι όμως και το φως που εκπέμπουμε από τη Γη».
«Πιστεύουμε πως η ζωή δημιουργήθηκε αυθόρμητα στον πλανήτη μας, επομένως σε ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει να έχει εμφανισθεί και αλλού.
Συνεπώς, κάπου στον κόσμο, ίσως υπάρχει κάποια νοήμων μορφή ζωής, η οποία να βλέπει το φως μας και να ξέρει τι σημαίνει.
Ή μήπως το φως αυτό περιπλανιέται σε έναν κόσμο χωρίς ζωή, κάτι που σημαίνει πως στον βράχο μας ανακάλυψε το σύμπαν την ύπαρξή του; Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα».
Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να βρουν εξωγήινους πολιτισμούς, εξελιγμένους σε τέτοιο βαθμό που να χρησιμοποιούν ραδιοτηλεπικοινωνίες.
Έτσι, στα πλαίσια του Breakthrough Listen, θα συλλέξουν ραδιοσήματα από μία μεγάλη περιοχή της «γειτονιάς» μας στο σύμπαν και θα τα αναλύσουν, ψάχνοντας για τεχνητές εκπομπές.
Χορηγός του πρότζεκτ είναι ο Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος σπούδασε φυσικός και εγκατέλειψε το διδακτορικό που είχε ξεκινήσει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σπουδάζοντας στη συνέχεια οικονομικά στις ΗΠΑ.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μίλνερ κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, κυρίως μέσω επενδύσεων σε startup που εξελίχθηκαν σε ιντερνετικούς κολοσσούς – όπως Facebook, το Twitter και το Groupon.
Η προοπτική αναζήτησης εξωγήινης ζωής τον είχε συναρπάζει ήδη από τότε που ήταν 10 ετών, διαβάζοντας ένα βιβλίο του Καρλ Σαγκάν. «Είναι το πιο ενδιαφέρον ερώτημα της εποχής μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Χάρις στα 100 εκατ. δολάρια της χρηματοδότησής του, ο προϋπολογισμός του Breakthrough Listen υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν του SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) – της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα προσπάθειας για τον εντοπισμό εξωγήινων ραδιοσημάτων.
Επίσης, το πρότζεκτ ξεκινά σε μία εποχή όπου η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αυξήσει δραστικά τις δυνατότητες των επιστημόνων.
Ενδεικτικό είναι πως η ερευνητική ομάδα θα μπορεί να καταγράφει παράλληλα δισεκατομμύρια εκπομπές και θα «σαρώσει» 10πλάσια περιοχή συγκριτικά με το SETI.
Σύμφωνα με τον Μίλνερ, έτσι θα «αφουγκραστεί» τον Γαλαξία μας, αλλά και τους 100 πλησιέστερους σε αυτόν γαλαξίες.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο στόχος του πρότζεκτ δεν είναι τόσο να αναλύσουν και να κατανοήσουν τα σήματα, όσο να πιστοποιήσουν κατά πόσο αυτά οφείλονται σε κάποιο φυσικό φαινόμενο ή προέρχονται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.
Ακόμη πάντως κι αν η προσπάθειά τους ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ο Μίλνερ υποστηρίζει πως και αυτή η γνώση θα είναι σημαντική.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου