Στις ημέρες μας προσλαμβάνοντας συνέχεια μηνύματα φόβου για την τροφή μας από πολλές πλευρές έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον που δεν ξεχωρίζουμε τι ακούμε και τι διαβάζουμε αλλά μια σειρά λέξεων αποκτούν τρομακτική εικόνα στο μυαλό μας με αποτέλεσμα αυτό το συνονθύλευμα να το κουβαλάμε και πολλές φορές να μην είμαστε σίγουροι αν αυτό που αγοράζουμε είναι καθαρό ή όχι.
Μια από αυτές τις συγχύσεις είναι τα υβριδικά τρόφιμα και τα μεταλλαγμένα. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις διαφορές τους και πως τα ξεχωρίζουν.
Υβρίδια είναι εκείνα που είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων μεταξύ ποικιλιών ενός είδους, δηλαδή διασταυρώσεις μιας ποικιλίας μαρουλιού με μια άλλη ποικιλία μαρουλιού που το αποτέλεσμα δίνει ένα ποιο ανθεκτικό μαρούλι στις ασθένειες ή διασταύρωση μιας ποικιλίας πορτοκαλιάς με μια άλλη με βελτιωμένο αποτέλεσμα ως προς την ανθεκτικότητα. Πάντα όμως η διασταύρωση είναι αποκλειστικά από το φυτικό βασίλειο.
Τα υβρίδια είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων που γίνονται σε εργαστήρια και πατεντάρονται οι συνδυασμοί που προκύπτουν.
Τα υβρίδια περιέχουν περισσότερο νερό και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, επίσης είναι στείρα τα σπόρια τους.
Μεταλλαγμένα είναι εκείνα που έχει γίνει ανταλλαγή γονιδίου από το ζωικό βασίλειο με το φυτικό βασίλειο π.χ γονίδιο βατράχου με γονίδιο καλαμποκιού. Γονίδιο ψαριού με σπόρο πατάτας κλπ.
Τα μεταλλαγμένα είναι αποτέλεσμα παρέμβασης στη φύση με άγνωστες παρενέργειες...
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που να μας εγγυάται ότι θα αναγνωρίσουμε τις φυσικές παραδοσιακές ποικιλίες από τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα. Ακόμη και αν τα βιολογικά που αγοράζουμε προέρχονται από μεταλλαγμένους σπόρους.
Όμως οι καρποί που δεν είναι ομοιόμορφοι είναι μικροί σε μέγεθος έχουν μυρωδιά και γεύση ανάλογα με το είδος τους είναι στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα. Θα πρόσθετα και το που τα βρίσκουμε. Διότι στα σούπερ μάρκετ κατά κανόνα τα λαχανικά και τα φρούτα είναι συμβατικά και είναι ίσως μάταιο να τα ψάχνετε.
Μερικά μανάβικα καθώς και βιολογικές λαϊκές έχουν φρούτα και λαχανικά από παραδοσιακούς σπόρους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου