Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι επιχειρείται να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία σε τεραστίων βαθμών ύφεση, προκειμένου να «σερβιριστεί» έπειτα η «λύση» της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης σε όσα κράτη ελέγχονται πλήρως από την Δύση.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξαφνικά μέσω ενός τεχνητού οικονόμου κραχ των χρηματιστηρίων βάσει της αρχής του ντόμινο.
Άλλωστε, ιδιωτικά και δημόσια χρέη φαντάζουν φορτία ασήκωτα για πολίτες, κράτη και επιχειρήσεις. Το οικονομικό κραχ πλησιάζει ως αναπόφευκτη συνέπεια και μένει να δούμε ποιος-ποιοι θα εξαγοράσουν όλα αυτά τα χρέη.
Η κοινή γνώμη προετοιμάζεται πάντως προς αυτή την κατεύθυνση και στο στόχαστρο βρέθηκε αυτή την φορά Κίνα με το ισχυρό τραπεζικό σύστημα, η οποία έχει συνάψει γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας συμφωνίες με την Ρωσία.
Τα μέσα μεταδίδουν για «Αρμαγεδδώνα στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας». Καταρρέουν οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενώ λόγος γίνεται για «Μαύρη Δευτέρα» και στα ασιατικά χρηματιστήρια: Η Σανγκάη κατέγραψε πτώση 8,49%, ο Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%.
Ειδικότερα μεταδίδεται:
Στην Γερμανία, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 3,1% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,797,7 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,9%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300.
Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέψευσε τις ελπίδες λήψης μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, μην προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων ή την παροχή ρευστότητας.
Η έλλειψη δράσης τόνισε την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν διακινδυνεύει πλέον την αξιοπιστία του προκειμένου να τονώσει τη χρηματιστηριακή αγορά.
Το ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου και πλέον έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν το κοινό νόμισμα, καθώς τα ασιατικά νομίσματα έχασαν την ελκυστικότητά τους στην αναταραχή και εν όψει της προοπτικής μειώσεων των επιτοκίων στην Ασία μετά την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα.
Καθημερινά πλέον καταγράφεται κι ένα καινούργιο μίνι-κραχ στις ασιατικές αγορές και είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης-βαρόμετρο της περιοχής, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκλεισε το πρωί με νέες απώλειες της τάξης του 4% σε χαμηλό τριών ετών. Πάνω από 9% έχασαν εκ νέου σήμερα οι μεγάλες κινεζικές αγορές με αποτέλεσμα ήδη να έχουν «διαγράψει» όλα τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς.
Συγκεκριμένα με μεγάλη πτώση 4,61% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, για πέμπτη συνεχή ημέρα, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση γενικά και για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας ειδικότερα.
Ενώ το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατέγραψε πτώση 8,49%, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες.
Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, τα μέσα μεταδίδουν ότι οι επενδυτές φοβούνται μια μαζική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ακριβώς λόγω Κίνας καθώς πλέον δεν είναι «ορατή» ούτε καν η πρόθεση, η πολιτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα της χώρας ενώ ταυτόχρονα αναφορές γίνονται για μίνι κραχ και στα αραβικά χρηματιστήρια –λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών που δημιουργεί η κινεζική οικονομία- με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι να κάνει «βουτιά» 7,5%, τον δείκτη Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9%, σε συνέχεια του πτωτικού σερί του που έχει σωρευτικά καταγράψει απώλειες πάνω από 24% από τον περασμένο Απρίλιο, τον δείκτη QE του Κατάρ να «γράφει» απώλειες 5,3%, τον δείκτη TA 25 του Ισραήλ με πτώση 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4%.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου