Το ηφαίστειο Tambora ήταν η υψηλότερη κορυφή του κόσμου και η έκρηξή του κατέστρεψε μια ολόκληρη περιοχή, ενώ η τέφρα βύθισε τον υπόλοιπο κόσμο στο σκοτάδι, δημιουργώντας μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι
Τον Απρίλιο του 1815 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Το ηφαίστειο που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Ινδονησίας φαίνεται να κατέστρεψε, ολοσχερώς, την περιοχή και να άφησε πίσω του περισσότερους από 100.000 νεκρούς.
Η τέφρα που σηκώθηκε μετά την έκρηξή του και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο προκάλεσε την πτώση της θερμοκρασίας, καθώς εμπόδιζε το φως του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφές στον αγροτικό τομέα.
Παράλληλα, η τέφρα θεωρήθηκε υπεύθυνη για μια χιονοθύελλα διαρκείας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς το Λονδίνο βίωσε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και συνεχείς καταιγίδες και χιονοπτώσεις.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου άλλαξε τον κόσμο όχι μόνο μορφολογικά, αλλά και κλιματολογικά, καθώς η θερμοκρασία δεν επανήλθε ποτέ στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν από την εξάπλωση της τέφρας.
"Το 1816 ήταν η χρονιά χωρίς καλοκαίρι" υποστηρίζουν οι επιστήμονες, που επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη χρονιά έδωσε την ώθηση στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μερικά εκ των καλύτερων έργων τέχνης, αλλά αποτέλεσε και την χρονιά της γέννησης τερατόμορφων πλασμάτων στην φαντασία των συγγραφέων, όπως ο Φρανκενστάιν. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το 1816 ήταν η χρονιά που αποτέλεσε την αρχή για τα σκοτεινά έργα του 19ου αιώνα. Το καλοκαίρι του 1816 ήταν η χρονιά της γέννησης των δαιμόνων της λογοτεχνίας και των σκοτεινών μύθων, ενώ οι πίνακες της εποχής αναπαριστάνουν τον θολό ουρανό και τον πάγο που είχε καλύψει τα πάντα.
Σύμφωνα με τις έρευνες, υπολογίζεται ότι η έκρηξη ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από μια πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και υπολογίζεται ότι είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.
Ο ερευνητής Clive Oppenheimer, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που μελετά την έκρηξη του Tambora, υποστηρίζει ότι ήταν η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, που μέσα σε λίγες ημέρες εξαφανίστηκε δια παντός. Τέλος, τονίζει ότι μια παρόμοια έκρηξη είναι αδύνατο να ξανασυμβεί, καθώς κανένα από τα υπάρχοντα ηφαίστεια δεν διαθέτει το μέγεθος του Tambora.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου