Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Διαρκής καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Βόρεια Ήπειρο


Μηδαμινές οι αντιδράσεις της Αθήνας


Για άλλη μία ακόμα φορά το αλβανικό κράτος καταπατάει τα ελληνικά δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο, κατεδαφίζοντας την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην Χειμμάρα. Ενδεχόμενα γίνουμε μάρτυρες κι άλλων αντίστοιχως ενεργειών, γιατί όχι και εντός ελλαδικής επικράτειας.

Η Αθήνα σιωπά ενώ στην θέση της εκκλησίας η κυβέρνηση του ελληνικής καταγωγής Ράμα θέλει να τοποθετήσει ανδριάντα του καθολικού επισκόπου Νίλο Καταλάνο, που έζησε τον 7ο αιώνα και προσπάθησε αποτυχημένα να στρέψει τους ελληνορθόδοξους κατοίκους της Χειμάρρας στον καθολικισμό ή την ουνία.

Ο Καταλάνο τιμάται από τους Αλβανούς, επειδή φέρεται να προώθησε τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας, που για την ιστορία απέκτησε αλφάβητο μόλις το 1908.

Να σημειωθεί πως στην περιοχή της Χειμάρρας, δεν υπάρχουν γηγενείς καθολικοί, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Έλληνες Ορθόδοξοι.

Ενώ στην Αλβανία μιλούν για αλβανικά εδάφη μέχρι την Πρέβεζα, η Ελλάδα, εδώ και χρόνια έχει εγκαταλείψει την Βόρειο Ήπειρο στην τύχη της. Η αλβανική πλευρά συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να μην αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές την Χειμάρρα, την Κορυτσά, το Τεπελένι, την Πρεμετή κ.α.μ ενώ υπάρχει το περιβόητο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914, που αποδέχθηκε και υπέγραψε η Αλβανία και από το οποίο απορρέει η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Αντίθετα αλβανικό κράτος και παρακράτος καταπιέζουν όσους δηλώνουν Έλληνες. Μην ξεχνάμε την εν ψυχρώ δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, επειδή μιλούσε ελληνικά και τώρα γίναμε μάρτυρες της καταστροφής της ελληνοορθόδοξης εκκλησίας, προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες ελληνικές αντιδράσεις, οι οποίες ήταν μηδαμινές.

Με γραπτή ανακοίνωση η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας κατήγγειλε την προκλητική ενέργεια κατεδάφισης του ναού, σημειώνοντας με νόημα πως αποτελεί συνέχεια των όσων συνέβησαν το 2013 στην Πρεμετή. «Αποτελεί θλίψη και προσβολή να βλέπει κανείς στις ημέρες μας να θάβονται κάτω από τα ερείπια της καταστροφής το Ιερό Ευαγγέλιο, εικόνες κι άλλα ιερά σκεύη. Πρόκειται για σκηνές που θυμίζουν την ιεροσυλία του Ναού της Παναγίας στην Πρεμετή, όπου τα έριχναν πάνω σε φορτηγό σκουπιδιών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το καλοκαίρι του 2013 υπάλληλοι του δήμου Πρεμετής, συνοδεία ανδρών εταιρίας security, και με πρόσχημα κάποια ανείσπρακτα –όπως υποστήριξαν- χρέη, εισέβαλλαν στον ιερό ναό της Παναγίας, απομάκρυναν τους ιερείς και τους πιστούς και στην κυριολεξία άδειασαν την εκκλησία.

Στην ανακοίνωση επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αποκάλυψε τη γύμνια των επιχειρημάτων του δήμου Χειμάρρας αλλά και της κυβέρνησης Ράμα. «Από την πρώτη στιγμή εκείνοι που σχεδίασαν την ισοπέδωση του εν λόγω ιερού χώρου ήταν αντιθετικοί, μεγαλομανείς και ασαφείς στις δηλώσεις, στις αξιώσεις και στις ενέργειές τους: Δήλωσαν πώς πρόκειται για παράνομη κατασκευή που έγινε πρόσφατα και προέκυψε ότι κτίστηκε από τους ίδιους τους πιστούς στα πρώτη χρόνια της Δημοκρατίας στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ήταν ο ναός που είχε ισοπεδώσει ο κομμουνισμός. Δήλωσαν ότι η εκκλησία ήταν πολιτιστικό μνημείο και αποδείχτηκε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δήλωσαν ότι η Εκκλησία δεν ήταν ιδιοκτήτης και αποδείχτηκε με έγγραφα το αντίθετο. Δήλωσαν ότι η ταράτσα ήταν πάνω στους παλιούς ιστορικούς τοίχους και στη συνέχεια τα ισοπέδωσαν όλα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Όσο και εάν οι Αλβανοί επιχειρούν να σβήσουν την ιστορία της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα έως την δημοκρατική κυβέρνηση Ράμα- οι πέτρες και τα χαρτιά μαρτυρούν την αλήθεια.

Σε μαρμάρινη επιγραφή που υπήρχε εντειχισμένη στον παλαιό ναό που κατεδάφισε το 1972 το καθεστώς Χότζα την περίοδο της αθεΐας, ήταν χαραγμένα τα ονόματα των κτητόρων που χρηματοδότησαν την ανέγερση το έτος 1671, «Ττετε Νικολο Λέκκας, δημο/θοδορα Νικολο, Ττετε κ(αι) των τέκνων αυτών γγηνι, κοκαλι /αχοαι (=1671)» έγραφε συγκεκριμένα η επιγραφή, που η τύχη της αγνοείται, αλλά φωτογραφία της δημοσιεύτηκε το 1998 σε έκδοση της αλβανικής Ακαδημίας, για τους ορθόδοξους ναούς της χώρας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκδοση, η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Αθανάσιο, ως τάμα των κατοίκων για την προστασία του από επιδημία χολέρας που είχε πλήξει την περιοχή.





Επίσης, οι προκλητικοί ισχυρισμοί Ράμα καταρρίπτονται και από επίσημα αλβανικά έγγραφα, τα οποία φυλάσσονται στο Κεντρικό Αρχείο της χώρας. Συγκεκριμένα, σε απογραφή του 1921 η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, είναι καταχωρημένη ως περιουσιακό στοιχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και μόνο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου