Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Σαουδική Αραβία: Οικονομική απεξάρτηση από το πετρέλαιο ως το 2035;


Η Σαουδική Αραβία, της οποίας η οικονομία βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου, σχεδιάζει τις κινήσεις της εν όψει της μελλοντικής εξάντλησης των αποθεμάτων του, δημιουργώντας το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, από την πώληση μετοχών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο θα ξεκινήσει την αρχική δημόσια προσφορά της κρατικής πετρελαϊκής Saudi Aramco, το συντομότερο το επόμενο έτος, όπως δήλωσε ο δεύτερος κατά σειρά διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο Bloomberg.

«Η πώληση μετοχών της Aramco και η μεταφορά των κεφαλαίων στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων θα καταστήσει τις επενδύσεις ως την κύρια πηγή κρατικών εσόδων της Σαουδικής Αραβίας, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο», δήλωσε ο πρίγκιπας.

«Αυτό που μένει τώρα είναι να διαφοροποιήσουμε τις επενδύσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα είμαστε μια οικονομία και ένα κράτος που δε θα εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο», πρόσθεσε ο πρίγκιπας, που δίνει μεγάλη προτεραιότητα στη μετακίνηση του Βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο.

«Το ταμείο αυτό έχει εντυπωσιακές δυνατότητες, αρκετές για να αγοραστεί η Google και η Microsoft και να περισσέψουν τεράστια κεφάλαια. Πρόκειται για ένα σχέδιο δραματικής οικονομικής μεταμόρφωσης της χώρας, σχεδόν 80 χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή».

Η απόφαση έρχεται την περίοδο που οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν πληχθεί από την κατάρρευση των τιμών, περιορίζοντας σημαντικά τις κρατικές δαπάνες.

Το σχεδιαζόμενο κρατικό ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα είναι αξίας τουλάχιστον δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας εκείνα της Νορβηγίας και του Άμπου Ντάμπι, και θα είναι ικανό να αγοράσει τις τέσσερις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου.

Παρόμοιους στόχους εξέφρασε τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δηλώνοντας πως θα χτίσει «μια οικονομία ανεξάρτητη από το πετρέλαιο και τις διακυμάνσεις της αγοράς».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου