Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

«Στην Ελλάδα ανήκουν τα Γλυπτά»


ΣΚΟΤΣΕΖΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ


«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες θα είναι σε θέση να τα προστατεύσουν και να τα διατηρήσουν όπως πρέπει».


Αυτήν τη θέση εκφράζει το κόμμα των Σκοτσέζων εθνικιστών, το οποίο εκπροσωπείται στη σημερινή βρετανική Βουλή με 54 βουλευτές.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που ο Σκοτσέζος ευγενής λόρδος Ελγιν αφαίρεσε παράνομα από τον Παρθενώνα τα ιστορικά μνημεία τα οποία έγιναν γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα και τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή αυτήν την επέτειο ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος της Σκοτίας Στ. Γκέθινς, υπεύθυνος για τα θέματα στην Ευρώπη, δήλωσε στο «Εθνος» σχετικά με το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Το κόμμα μας υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα και μάλιστα ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού στην τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας, Μάικλ Ράσελ, είχε εκφραστεί με πάθος για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Θεωρούμε ότι οι Ελληνες είναι αναμφισβήτητα ικανοί και άξιοι να εκθέτουν και να συντηρούν σωστά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Υποστηρίζουμε επίσης την άποψη ότι ο ελληνικός λαός έχει δίκιο να ζητάει την επιστροφή τους, που αποτελεί τον πλέον σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό».

Η βρετανική επιτροπή για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα προγραμματίζει για τους επομένους μήνες, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη λεηλασία του Παρθενώνα από τον λόρδο Ελγιν, εκδηλώσεις για να προβληθεί το ελληνικό αίτημα στην κοινή γνώμη και στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τελευταία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της βρετανικής επιτροπής για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, δείχνουν ότι η κοινή γνώμη, αλλά κυρίως οι επαγγελματίες ιστορικοί, αρχαιολόγοι και ακαδημαϊκοί, και οι διευθυντές των μουσείων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υποστηρίζουν το ελληνικό αίτημα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου