Το παιχνίδι τελειώνει οριστικά. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε σοβαρές προτάσεις, ούτε βιώσιμες, ρεαλιστικές λύσεις. Έτσι, το σενάριο που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ και την χώρα εκτός ελέγχου, γιγαντώνεται καθημερινά. Αν και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο και η Ελλάδα αποχωρήσει τελικά από το ενιαίο νόμισμα, τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών δεν θα άξιζαν σχεδόν τίποτα. Οι ελληνικές τράπεζες θα πτώχευαν αμέσως. Τι σημαίνει αυτό; Τρόμος στην Αθήνα!!!
Χιλιάδες διαδηλωτές θα σπάνε, θα καίνε, θα λεηλατούν. Χάος και απρόβλεπτες καταστάσεις θα εξελίσσονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Αυτή ακριβώς την εικόνα σκηνοθετούν για την Ελλάδα οι δανειστές ώστε να αποτελέσει φόβητρο για τους βρετανούς ψηφοφόρους και να αποφευχθεί το Brexit. Το βασικό στοιχείο του σεναρίου αυτού, δεν είναι τίποτα άλλο από την επιμονή των δανειστών σε νέα μέτρα ύψους 8 περίπου δις ευρώ. Οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να την φθάσουν στο σημείο να τα σπάσει με δική της ευθύνη με τους δανειστές είναι τεράστιες.
«Για τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ είναι ζήτημα αξιοπιστίας να ασκήσουν τώρα πιέσεις στον Τσίπρα για ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων-σχολιάζει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί ένα μέτρο λιτότητας με ένα άλλο, όμως στο τέλος θα πρέπει προκύψει το αποτέλεσμα που έχει συμφωνηθεί». Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, πέρα από το ζήτημα του προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται δυνατότητα συμβιβασμού, «στο δεύτερο μεγάλο επίμαχο σημείο -την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα- αντιθέτως δεν διαφαίνεται τρόπος να επιτευχθεί μια λύση που να βγάζει ασπροπρόσωπους όλους τους εμπλεκομένους». Αύριο ξεκινά και πάλι ο Γολγοθάς της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση. Οι δανειστές έφτασαν σήμερα και αύριο αρχίζουν εκ νέου οι συζητήσεις. Στο τραπέζι έχει τεθεί επισήμως η πρόταση των θεσμών για την ανάληψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δις. ευρώ που θα λειτουργήσουν ως ….κάβα στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος.
Οι δανειστές παρά τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών όσον αφορά την διευθέτηση του χρέους, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιήθηκε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, φάνηκε ότι συμφώνησαν στο ύψος των απαιτούμενων μέτρων που αγγίζουν τα 9 δις. ευρώ και ακολούθησαν την τακτική των προηγούμενων ετών κατά την διάρκεια των οποίων εφαρμόζεται το Μνημόνιο στην Ελλάδα: ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για την ανάληψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον εάν αποδειχτεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν έχουν ζητήσει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, σε έγγραφο για την εφαρμογή του προγράμματος ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ζητούσαν έγγραφες εγγυήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο η Αθήνα θα αναλάβει τις δεσμεύσεις για την ανάληψη μέτρων στο μέλλον καθώς και την διαδικασία αξιολόγησης.
Στόχος της νέας πρότασης που κατατέθηκε από τους δανειστές για τα μέτρα- κάβα που καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει, είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και από την άλλη πλευρά να καλύψουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος. Η ελληνική πλευρά έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να συμφωνήσει με την ανάληψη των επιπρόσθετων μέτρων θέτοντας όμως δύο παραμέτρους: τα επιπρόσθετα μέτρα να καθοριστούν στο τέλος του 2018 εάν υπολογιστεί τότε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Η Αθήνα προτείνει να γίνει …ταμείο στα τέλη του 2018 και –για παράδειγμα– εάν η κυβέρνηση πετύχει πλεόνασμα 2,9% να αναλάβει νέα μέτρα ύψους 0,6% για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν έχει αποδεχτεί την συγκεκριμένη πρόταση και ζητά να υπάρξουν δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους από την πλευρά των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ελληνικό στρατόπεδο βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση στον βαθμό που θα υπάρξει έμπρακτη δέσμευση των δανειστών για το χρέος. Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να εμφανίσει ως «νίκη» στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, την αποδοχή της δέσμης μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και να περιγράψει ως «πρόκληση» την επίτευξη των στόχων προκειμένου να αποφευχθούν νέα μέτρα σε συνδυασμό με την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.
Η διαδικασία της διαρκούς αξιολόγησης με το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι δανειστές την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων ακόμα και κατά την διάρκεια του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις που επιφέρουν τα μέτρα ύψους 5,4 δις, ευρώ, προβληματίζουν την κυβέρνηση που αναζητεί διέξοδο με στόχο να επιταχύνει την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα προαναγγέλλοντας δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Κλειδί για τις συζητήσεις με τους θεσμούς παραμένει η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων εντός της εβδομάδας θα είναι επιλογή ρήξης με τους δανειστές και απαρχή πολιτικών εξελίξεων ενώ η καθυστέρηση και η μη κατάθεση τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας όπως είχε προαναγγελθεί, θα αποτελέσει μήνυμα συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και θεσμών.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου