Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει σοβαρά ελαττώματα που έχουν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φυλακή με ανεπαρκείς υποδομές
Τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης καταθέτει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε άρθρο του στην Handelsblatt με τίτλο, «Αν σώσουμε τους πρόσφυγες θα σώσουμε την Ευρώπη».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει σοβαρά ελαττώματα που έχουν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φυλακή με ανεπαρκείς υποδομές.
Μάλιστα, η προσφυγική κρίση ήδη οδηγεί την ΕΕ προς τη διάλυση, κάνοντας αναφορά στην απόφαση των Βρετανών για Brexit, ενώ τονίζει ότι έχει ενισχύσει ξενοφοβικά και εθνικιστικά κινήματα.
Κατά το Σόρος, αντί τα μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, έγιναν ολοένα και πιο απρόθυμα στο να βρουν μια κοινή λύση.
Για το λόγο αυτό προτείνει επτά βήματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Αναλυτικότερα:
- Η ΕΕ θα πρέπει να απορροφήσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό προσφύγων απευθείας από τις χώρες της «πρώτης γραμμής», με ασφαλή και οργανωμένο τρόπο. Ακόμα και αν πάρει μόνο 300.000 πρόσφυγες ετησίως, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν θα προσπαθούν αν μπουν παράνομα στην Ευρώπη.
- Η ΕΕ πρέπει να ξαναπάρει τον έλεγχο των συνόρων της.
- Η ΕΕ πρέπει να βρει επαρκή κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει μια συνολική προσφυγική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ το χρόνο για αρκετά μεγάλο διάστημα.
- Η ΕΕ πρέπει να φτιάξει κοινούς μηχανισμούς για την προστασία των συνόρων της, εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης προσφύγων.
- Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει εθελοντικούς μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων. Δεν μπορεί να εξαναγκάζει χώρες να πάρουν πρόσφυγες που δεν τους θέλουν.
- Πρέπει να προσφέρει μακράν μεγαλύτερη υποστήριξη στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη στην προσέγγισή της στην Αφρική.
-Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους οικονομικούς μετανάστες. Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, τα οφέλη της μετανάστευσης ξεπερνούν τα κόστη ενσωμάτωσης των προσφύγων.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου