Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο αποτελεσματικό χάπι κατά του καρκίνου από Αυστραλούς επιστήμονες


Ένα νέο φάρμακο που δίνει ελπίδες στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ακόμα και σε ασθενείς με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο, ετοιμάζεται να λάβει ταχεία έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για το φάρμακο με την ονομασία Venetoclax, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία AbbVie στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και ανήκει σε μια νέα γενιά «στοχευμένων φαρμάκων», τα οποία επιτίθενται σε συγκεκριμένους καρκινογενείς βιολογικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις στην κυτταρική δομή.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το Venetoclax, ο δρ David Huang και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Walter και Eliza Hall, έλαβαν φέτος το βραβείο Eureka για Καινοτομία στην Ιατρική Έρευνα.

Το Venetoclax και άλλες στοχευμένες θεραπείες είναι μόνο ένα μέρος από μια σειρά σημαντικών ανακαλύψεων για τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Και εκείνος ο τομέας που παρουσιάζει τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι η ανοσοθεραπεία, δηλαδή η εκμετάλλευση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.

Μέχρι στιγμής, φάρμακα ανοσοθεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία του μελανώματος. Ο Greg Lawson, που βλέπετε στην δεύτερη φωτογραφία, είναι η απόδειξη της δύναμης αυτής της νέας κατηγορίας φαρμάκων.

Σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ, καρκινοπαθείς με λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ενός καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών, συμμετείχαν σε δοκιμαστικές θεραπείες από το 2013 και μετά από ένα χρόνο τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, συγκριτικά με την κρισιμότητα της κατάστασής τους.

«Πιστεύω ότι αυτό το φάρμακο θα είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από μόνα τους, επειδή δείχνουν σε πραγματικούς ανθρώπους, ακριβώς ποια μπορεί να είναι η προοπτική αυτής της δουλειάς», δήλωσε. Η πρωτεΐνη BCL-2 είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα από τη δεκαετία του 1980, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί ένας τρόπος να ανασταλεί. «Σχεδόν 30 χρόνια μετά, αποδείξαμε ότι αυτό είναι δυνατό», σχολίασε ο καθηγητής Τζον Σέιμουρ, του Κέντρου Καρκίνου Peter MacCallum, εκ των επικεφαλής της δοκιμής. Είπε ότι η θεραπεία αυτή λειτούργησε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες.


Ο μηχανισμός

«Τα κύτταρα, όταν γεννιούνται, είναι μοιραίο ότι θα πεθάνουν και τα καρκινικά κύτταρα -ιδιαίτερα εκείνα της λευχαιμίας- καθυστερούν αυτόν το θάνατο χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται BCL2.

Το Venetoclax λειτουργεί με συγκεκριμένους αναστολείς της δράσης της ΒCL2 και επιτρέπει στα κύτταρα να πεθάνουν με τον τρόπο που προορίζονταν εξαρχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Venetoclax και άλλες στοχευμένες θεραπείες είναι μόνο ένα μέρος από μια σειρά σημαντικών ανακαλύψεων για τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Ο τομέας που παρουσιάζει τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι η ανοσοθεραπεία, δηλαδή η εκμετάλλευση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος. Μέχρι στιγμής, φάρμακα ανοσοθεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία του μελανώματος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου