Σάββατο 4 Απριλίου 2009

«Επίσημη πρώτη» Καραμανλή - Ομπάμα σε θερμό κλίμα


Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής στο Στρασβούργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για εξαιρετική σχέση και κρίσιμη, διμερή συνεργασία στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της οικονομικής κρίσης και της ενεργειακής ασφάλειας...

Η 40λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Συνόδου Κορυφής, στο Palais de la Musique, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το απόγευμα του Σαββάτου.

Τόσο από ελληνικής, όσο και από αμερικανικής πλευράς η συνάντηση χαρακτηρίστηκε πολύ καλή, σε φιλική ατμόσφαιρα και σε πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας. Η συνάντηση ήταν εφ όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό να θέτει επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.

Η εικόνα της ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει το θέμα των παραβιάσεων στις συναντήσεις του την Κυριακή με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Στο θέμα του Πατριαρχείου, κατά πληροφορίες του Mega, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ικανοποίηση το γεγονός ότι κατά την παραμονή του στην Τουρκία ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει πέραν της συνάντησής του με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες κατ ιδίαν συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο -στο ξενοδοχείο του πάντως και όχι στο Φανάρι.

Στο θέμα των Σκοπίων η συνάντηση στο Στρασβούργο έδωσε κατά πληροφορίες της ελληνικής πλευράς την εικόνα ότι στην παρούσα φάση δεν υφίστανται αμερικανικές πιέσεις προς την Ελλάδα για το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δίχως να έχει προηγηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Στο «καυτό» για τις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτημα των συμμαχικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να αυξήσει την ελληνική στρατιωτική παρουσία, αλλά να ενισχύσει τα μηχανικά τμήματα που βρίσκονται στην περιοχή. Οι Έλληνες στρατιώτες θα επιχειρούν όμως και εκτός της αφγανικής πρωτεύουσας, Καμπούλ.Ο πρωθυπουργός για ΠΓΔΜ και Αφγανιστάν
Στην ακόλουθη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα διεξήχθη σε πολύ καλή, ανοιχτή ατμόσφαιρα.

«Τέθηκε σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τις παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις, ζητήματα που είναι στην προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα ελληνοτουρκικά, Πατριαρχείο, Κυπριακό και του εξηγήσαμε [του Αμερικανού προέδρου] τη γνωστή μας θέση στο ζήτημα των Σκοπίων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Ομπάμα στην ΠΓΔΜ με τον όνομα «Μακεδονία» (όταν ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτιζε την ένταξη Αλβανίας και Κροατίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει και η «Μακεδονία»), ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι σταθερά η κυβέρνηση στηρίζει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ.

Υπογράμμισε, όμως, ότι είναι βέβαιο -και υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι- ότι θα πρέπει πρώτα η ΠΓΔΜ να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας και η λύση στο ζήτημα της ονομασίας.Πρέπει να υιοθετήσει και η ΠΓΔΜ ευρωπαϊκά, σύγχρονα κριτήρια συμπεριφοράς και όχι να εμμένει σε λογικές του 19ου αιώνα, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμβολή στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και ότι προς το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η ελληνική δύναμη με 30 έως 40 άτομα.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει σταλεί ένα τάγμα μηχανικού με ειδίκευση στην κατασκευή γεφυρών, ενώ ιδιαίτερη συμβολή, όπως τόνισε, θα έχει η Ελλάδα και στα προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα δράσεις, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό των αμυντικών προτεραιοτήτων που έχει η χώρα.

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ότι κατά τη συνάντηση δέχθηκε πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκείνος τον προσκάλεσε να έλθει στην Ελλάδα.
Θερμά λόγια από τον Μπαράκ Ομπάμα

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις μίλησε ο Ομπαράκ Ομπάμα μπροστά στις κάμερες λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόντων των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών, Ντ.Μπακογιάννη και Χίλαρι Κλίντον, του υπουργού Αμυνας Β.Μεϊμαράκη και συμβούλου άμυνας του Αμερικανού προέδρου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον Έλληνα πρωθυπουργό» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση.

Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αρχές και θα συνεχίσουμε χέρι-χέρι και στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πολύ κρίσιμη σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οικονομική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και κατέληξε λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη φιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές, όσο και σύγχρονες. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου