Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Μυστηριώδεις «διαλείψεις» πλήττουν το ρομπότ Spirit στον Αρη


Ο υπολογιστής του ρομπότ Spirit, που έχει συμπληρώσει μια πενταετία εξερεύνησης του Αρη, το τελευταίο διάστημα έχει κάνει επανεκκίνηση τουλάχιστον δύο φορές για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα διαγνωστικά τεστ, το ρομπότ θα παραμείνει σε σταθερή κατάσταση αυτόματης λειτουργίας, ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής Τζον Κάλας.

Οι μυστηριώδεις επανεκκινήσεις ίσως σχετίζονται με τις πρόσφατες αναβαθμίσεις στο λογισμικό του ρομπότ, πρόσθεσε.

Το Spirit και το πανομοιότυπο Opportunity εξερευνούν την επιφάνεια του Αρη από το 2004. Πέντε χρόνια μετά, οι δίδυμοι ρομποτικοί γεωλόγοι συνεχίζουν να αφήνουν τα ίχνη τους στις κόκκινες ερήμους.

Η πορεία τους έχει πάντως επιβραδυνθεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους: Το Spirit μπορεί πλέον να μετακινείται μόνο με την όπισθεν, λόγω βλάβης σε έναν τροχό, ενώ το Opportunity πάσχει από «αρθριτικά» στον ρομποτικό βραχίονα με τον οποίο μελετά το έδαφος.

Η αποστολή αποδείχθηκε εξαρχής ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς τα στοιχεία που μετέδωσαν τα ρομπότ επιβεβαίωσαν ότι ο Αρης διέθετε κάποτε μεγάλους όγκους υγρού νερού.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου