Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Σε ισχυρότερη βάση θέτει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ο Μπαράκ Ομπάμα


Έχοντας δώσει ήδη ηχηρή στήριξη στην τουρκική πορεία ένταξης της ΕΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι προσβλέπει στην Τουρκία να συμβάλει ως «γέφυρα» μεταξύ μουσουλμανικών χωρών και Δύσης μέσω μίας «συνεργασίας πρότυπο» με τις ΗΠΑ. Στο πλευρό του Γκιουλ, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφεύγει να επαναλάβει τη θέση του για τη γενοκτονία των Αρμενίων...

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αγκυρα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θέλει «να χτίσει στα ήδη ισχυρά θεμέλια» των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, επιδιώκοντας την αναζωόγονηση των διμερών σχέσεων που επιδεινώθηκαν επί διακυβέρνησης Μπους εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Αναγνώρισε εντάσεις του παρελθόντος, αλλά δήλωσε ότι οι σχέσεις Αγκυρας-Ουάσινγκτον βρίσκονται πλέον στη σωστή τροχιά. «Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας χριστιανούς, εβραίους, μουσουλμάνους. Θεωρούμε τους εαυτούς μας ένα έθνος που δεσμεύεται από μία σειρά από ιδανικά και αξίες. [...] Και η Τουρκία έχει ανάλογες αξίες» δήλωσε ο Ομπάμα.

«Διαπιστώσαμε μία ισχυρή βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων. Δεν πιστεύω ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν ποτέ σε σημείο που να είμαστε πια φίλοι ή σύμμαχοι. Αυτό που ελπίζω είνα να οικοδομήσουμε σε μία βάση που είναι ήδη σταθερή» υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθορίζονταν επί μακρόν κυρίως με στρατιωτικούς και όρους εθνικής ασφαλείας, αλλά τώρα πρέπει να εργαστούν μαζί και απέναντι στο «μέτωπο» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επισήμανε ότι ο ίδιος και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν «πολύ σαφείς στο γεγονός ότι η τρομοκρατία δεν είναι αποδεκτή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε προς την τουρκική ηγεσία ότι είναι ξεκάθαρος πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν βρίσκεται στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.



Απέφυγε να μιλήσει για αρμενική γενοκτονία
Μιλώντας από την Τουρκία, την πρώτη μουσουλμανική χώρα που επισκέπτεται ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να επαναλάβει τον όρο γενοκτονία που είχε χρησιμοποιήσει στην προεκλογική του εκστρατεία σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραφε τον Ιανούαριο του 2008 στο δικτυακό τόπο της εκστρατείας του: «Η αρμενική γενοκτονία δεν είναι κατηγορία, προσωπική άποψη ή θέση, αλλά ένα ευρέως καταγεγραμμένο γεγονός που υποστηρίζεται από ένα τεράστιο όγκο ιστορικών αποδείξεων. Η Αμερική αξίζει έναν ηγέτη που να μιλά με ειλικρίνεια για την αρμενική γενοκτονία και να αντιδρά αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις γενοκτονίες. Σκοπεύω να είμαι αυτός ο πρόεδρος».

Τηρώντας ισορροπίες, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε μεν πίσω από την προεκλογική του δήλωση, λέγοντας δίπλα στον Γκιουλ ότι «οι απόψεις του έχουν καταγραφεί και δεν έχουν αλλάξει», ωστόσο απέφυγε να επαναλάβει τον όρο γενοκτονία.

«Σήμερα θα ήθελα να δώσω έμφαση, όχι στις προσωπικές μου απόψεις, αλλά στις απόψεις των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας. Αν μπορούν να προχωρήσουν, όλος ο κόσμος οφείλει να τις ενθαρρύνει» είπε ερωτηθείς σχετικά, και επαίνεσε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσειες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Σημείωσε ότι ο ίδιος θέλει να εθαρρύνει αυτές τις συνομιλίες χωρίς να δώσει «κλίση» υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος «θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδώσει καρπούς» προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.



Ομιλία στην Εθνοσυνέλευση

Ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία καταθέτοντας στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μετά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμποντουλάχ Γκιουλ, ο Ομπάμα πρόκειται να απευθυνθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπορυγό Ταγίπ Ερντογάν και ακολούθως θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες του Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

* Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να το πρωί της Τρίτης έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου