Ο βομβαρδισμός των νεφών με ακτίνες λέιζερ προκαλεί το σχηματισμό σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα και θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιείται για την πρόκληση τεχνητής βροχής, δείχνουν τα πρώτα πειράματα στην Ελβετία.
Μέχρι σήμερα, η μόνη μέθοδος για την πρόκληση τεχνητής κατακρήμνισης είναι ο βομβαρδισμός των νεφών με σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, τα οποία λειτουργούν ως πυρήνες πάνω στους οποίους συμπυκνώνονται οι υδρατμοί και σχηματίζουν σταγόνες.
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ευρέως στην Κίνα, η οποία έχει μάλιστα ιδρύσει μια ειδική «Υπηρεσία Τροποποίησης Καιρού», ωστόσο οι επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι για το κατά πόσο ο βομβαρδισμός πραγματοποιεί όσα υπόσχεται.
Ο βομβαρδισμός με σωματίδια αργύρου αφενός δεν είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, αφετέρου ενδέχεται να έχει άγνωστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επισημαίνει στο Nature.com ο Ζερόμ Κασπάριαν, επικεφαλής της νέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ο Ζερόμ και οι συνεργάτες του πυροδότησαν ένα λέιζερ υψηλής ενέργειας μέσα σε έναν θάλαμο κορεσμένο με υδρατμούς, ο οποίος προσομοιώνει τις συνθήκες που επικρατούν κανονικά στα σύννεφα. Χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο λέιζερ για να δουν και να μετρήσουν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώτη ακτίνα προκάλεσε το σχηματισμό σταγονιδίων με διάμετρο που έφτασε τα 80 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η δέσμη υψηλής ενέργειας, εξηγεί η ερευνητική ομάδα στο Nature Photonics, ιονίζει τα άτομα αζώτου και οξυγόνου στον αέρα και δημιουργεί έτσι ένα «κανάλι πλάσματος» κατά μήκος της δέσμης. Τα ιόντα του πλάσματος λειτουργούν με τη σειρά τους ως πυρήνες συμπύκνωσης υδρατμών.
Μετά την επιτυχία των εργαστηριακών πειραμάτων, οι ερευνητές επανέλαβαν τις δοκιμές σε εξωτερικού χώρου με ένα ακόμα ισχυρότερο λέιζερ. Προκειμένου να μετρήσουν τη συμπύκνωση των υδρατμών, χρησιμοποίησαν και σε αυτή την περίπτωση ένα δεύτερο λέιζερ και κατέγραψαν την σκέδαση της ακτινοβολίας του που προκαλούσαν τα σταγονίδια.
Η πυροδότηση του πρώτου λέιζερ αύξησε κατά 20 φορές τη σκέδαση της ακτίνας του δεύτερου λέιζερ, ένδειξη ότι όντως σχηματίζονταν σταγονίδια.
Την έρευνα κλήθηκε να σχολιάσει ο Ρόλαντ Ζάουερμπρι, ανεξάρτητος ειδικός στα λέιζερ του Ερευνητικού Κέντρου FZD στη Γερμανία, ο οποίος φάνηκε να πείθεται και έκανε λόγο για σημαντικό «επίτευγμα».
Λιγότερο αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα της τεχνικής εμφανίστηκε ο Τόμας Λάισνερ, ειδικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, ο οποίος όμως επισήμανε ότι η έρευνα θα μπορούσε να έχει άλλες σημαντικές εφαρμογές: Η μέτρηση του σχηματισμού σταγονιδίων με το δεύτερο λέιζερ του πειράματος θα μπορούσε να βελτιώσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου