Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

«Σταμάτησε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού»


Τη διακοπή της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από το πηγάδι της πετρελαιοπηγής της BP, «χάρη στην επιχείρηση φραγής που ξεκίνησε χθες η πετρελαϊκή εταιρεία» ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Άλεν. Από την πλευρά της, η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Σύμφωνα με τον Θαντ Άλεν, οι ομάδες παρέμβασης «κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κεφαλή του πηγαδιού και προχώρησαν στην έγχυση υγρών στο εσωτερικό του. Σταμάτησαν τη διαρροή υδρογονανθράκων».

«Όλος ο κόσμος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, όμως δεν υπάρχει ακόμα λόγος να φωνάξουμε ότι νικήσαμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν ρίξει ακόμα τσιμέντο στο πηγάδι.

Η εταιρεία BP Plc από τη μεριά της αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Άλεν, αν και αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς που είχε κάνει χθες Τετάρτη και η ίδια η εταιρεία, όταν δήλωσε ότι από το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου βγαίνει πλέον μόνο λάσπη.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί της αμερικανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι από την πετρελαιοπηγή της BP διέρρεαν στον Κόλπο του Μεξικού έως και 19.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (2 με 3 εκατομμύρια λίτρα), σύμφωνα με τη διευθύντρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών (USGS).

Μέχρι στιγμής η BP εκτιμούσε ότι η διαρροή έφτανε τα 5.000 βαρέλια την ημέρα, όμως είχε δηλώσει ότι η εκτίμηση δεν ήταν αξιόπιστη.

Η Μάρσια ΜακΝατ, υπεύθυνη του USGS, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι προϊόν ερευνών δύο ομάδων, που χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού.

«Η διαρροή εκτιμάται στα 12.000 βαρέλια την ημέρα (2 εκατομμύρια λίτρα) (...) και μπορεί να φτάσει ως τα 19.000 βαρέλια την ημέρα (3 εκατομμύρια λίτρα)» επισήμανε η ΜακΝατ.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου