Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Νότιος Πόλος: ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2009


Ο Νότιος Πόλος βίωσε το θερμότερο έτος στη διάρκεια του 2009, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του επιστημονικού Σταθμού «Amundsen- Scott».

Σύμφωνα με το Foxnews, η μέση θερμοκρασία που διαμορφώθηκε ήταν  47,9 βαθμούς Κελσίου, η οποία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1957.

Το προηγούμενο ρεκόρ που έχει καταγραφεί είναι 47 βαθμούς Κελσίου το 2002, σύμφωνα με το κορυφαίο μετεωρολόγο του Σταθμού Tim Markle.

Το 2009 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος παγκοσμίως. Η πιο θερμότερη χρονιά από το 1800 ήταν το 2005, σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA.

Μέχρι το 2010, ο Νότιος Πόλος έχει περάσει δύο χειμώνες χωρίς το θερμόμετρο να πέσει κάτω από τους -73 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Αιτία της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Σύμφωνα με μετρήσεις επιστημόνων, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι αυξάνονται οι ρυθμοί που λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική και στην Αρκτική.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι κυρίως στην Αρκτική θα υπάρχουν ελάχιστοι ή και καθόλου πάγοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της ηπειρωτικής Ανταρκτικής, θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη της θάλασσας, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου