Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κλιματική αλλαγή: θα εξαφανιστούν ….ακόμα και οι σαύρες


Η κλιματική αλλαγή θα «σκοτώσει» το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού των σαυρών, μέχρι το 2080, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η ομάδα επιστημόνων που σύνταξε τη μελέτη, διαπίστωσε ότι ήδη το 12% των ειδών σαύρας στο Μεξικό έχει εξαφανιστεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Οι προβλέψεις των επιστημόνων θα μπορούσαν να αλλάξουν, με τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τα συγκεκριμένα ερπετά, αφού τις εμποδίζει να αναπαραχθούν και να αναζητήσουν την τροφή τους.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής Barry Sinervo, από το Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η θερμοκρασία του σώματος των σαυρών προσαρμόζεται ανάλογα με το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν κάνει κρύο τα εν λόγω ερπετά εκτίθενται στον ήλιο για να ζεσταθούν ή όταν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας αναζητούν σκιά.

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, οι σαύρες αναγκάζονται να περνούν πολλές ώρες στη σκιά και δεν μπορούν να αναζητήσουν την τροφή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξασθενούν και να πεθαίνουν.

Αποτελούν σημαντικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα αφού είναι λεία για τα πουλιά και τα φίδια, ενώ οι ίδιες τρέφονται με έντομα και τρωκτικά.

Στην εν λόγω μελέτη, τονίζεται ότι η κλιματική αλλαγή ήδη απειλεί ορισμένα είδη με εξαφάνιση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου