Ξεκίνησε στις 31 Μαΐου η σύνοδος στη Βόννη για το Κλίμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουνίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 190 κρατών.
Ο Yvo de Boer, επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, (UNFCCC ), τόνισε ότι «τα βιομηχανοποιημένα κράτη θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν τα 30 δις δολάρια που υποσχέθηκαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες, να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή», αναφέρει δημοσίευμα του AFP.
Λίγους μήνες μετά την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης , η διάσκεψη στη Βόννη είναι η πρώτη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την κλιματική αλλαγή.
Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης φάνηκε το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και των αναπτυσσόμενων κρατών.
Επίσης, είχε συμφωνηθεί ετήσια οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες 30 δις δολάρια μέχρι το 2012 και 100 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2020, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
O Yvo de Boer πιστεύει ότι οι συζητήσεις για το Κλίμα στη Βόννη, θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη σύνοδο που θα γίνει στο Κανκούν του Μεξικό στο Νοέβριο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπογράψει όλα τα κράτη το κείμενο της Συνθήκης της Κοπεγχάγης, στο οποίο έχει τεθεί ως στόχος για τη μείωση της μέση θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν διευκρινίζει πως.
Ο γραμματέας της UNFCCC, Yvo de Boer, σε δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα είχε τονίσει ότι «στη Σύνοδο του Κανκούν για το Κλίμα δεν θα δοθεί μια αρκετά καλή απάντηση για το θέμα».
«Αλλά ένα καλό αποτέλεσμα στη Σύνοδο του Κανκούν θα αποτελέσει την αρχιτεκτονική για την κλιματική αλλαγή και μετά θα μπορούμε να καταλήξουμε σε μια δεσμευτική συμφωνία», είχε προσθέσει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου