Κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2100, αποκαλύπτει μελέτη, που παρουσιάστηκε στις συζητήσεις που γίνονται για το Κλίμα στη Βόννη.
Σύμφωνα με το AFP, η μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών Potsdam αναφέρει ότι «η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου είναι βέβαιη και είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, ενώ υπάρχει πιθανότητα πάνω από 50%, η άνοδος να υπερβεί τους 3 βαθμούς».
Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης 120 κράτη συμφώνησαν σε μια εθελοντική δράση για να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου.
Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό επιβάλλεται η υπογραφή μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας, καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη.
Στη Σύνοδο φάνηκε το τεράστιο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και των αναπτυσσόμενων κρατών.
Επίσης, συμφωνήθηκε ετήσια οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες 30 δις δολάρια μέχρι το 2012 και 100 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2020, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση, όσον αφορά το σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές επίπεδο ανόδου της θερμοκρασίας και τονίζουν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη τήξη των πάγων και τις βροχοπτώσεις.
Η νέα μελέτη επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα –τη χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα-ότι έχει λάβει ανεπαρκή μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Κίνα έχει διπλασιάσει τις εκπομπές CO2 από 4 εκατ. τόνους σε 8 εκατ. τόνους ετησίως από το 1990-2005.
Ενώ για τις ΗΠΑ, το δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή στο κόσμο, ακόμα και αν τηρούσε τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, τα μέτρα θα ήταν επίσης ανεπαρκή.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Στην αύξηση αυτή θα πρέπει να προστεθούν και 0,6 βαθμοί Κελσίου, από παρελθούσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ορατή επίπτωση στο κλίμα και στην παγκόσμια θερμοκρασία, λόγω της αδράνειας του κλιματικού συστήματος του πλανήτη.
Κατά συνέπεια η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 1,4 βαθμούς μέχρι τώρα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου