Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Τα νησιά του Ειρηνικού δεν κινδυνεύουν να εξαφανιστούν


Νέα γεωλογική μελέτη αναφέρει ότι τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν πρόκειται να βυθιστούν, όπως μέχρι στιγμής πίστευαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο BBC, τα νησιά  Τουβαλού,  Κιριμπάτι και της Μικρονησίας, συγκαταλέγονται σε εκείνα που αντί να συρρικνώνται, παρατηρήθηκε επέκταση του ηπειρωτικού εδάφους τους, λόγω των κοραλλιογενών υπολειμμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist και σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, θα υπάρχουν για ακόμα 100 χρόνια.

Εν τούτοις, είναι αβέβαιο αν πολλά από αυτά θα είναι κατοικήσιμα.

Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι των νησιών φοβόντουσαν ότι λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, θα εξαφανιστούν από το χάρτη.

Η  μελέτη που έγινε σε 27 νησιά, έδειξε ότι τα τελευταία 60 χρόνια τα περισσότερα δεν παρουσίασαν καμμία μεταβολή στο μέγεθος τους,  ενώ κάποια «μεγάλωσαν».

Οι γεωλόγοι χρησιμοποίησαν για τη μελέτη τους, ιστορικές φωτογραφίες και εικόνες από δορυφόρους και κατέληξαν ότι το 80% των εν λόγω νησιών, δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή.

Σε ορισμένα όμως παρατηρήθηκε  επέκταση του ηπειρωτικού εδάφους τους.

Ο καθηγητής Paul Kench από το Πανεπιστήμιο του Auckland, ο οποίος πήρε μέρος στη μελέτη, δήλωσε ότι «Τώρα έχουμε στοιχεία στα χέρια μας για να αποδείξουμε ότι τα νησιά τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, θα είναι εκεί για ακόμα 100 χρόνια».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου