Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Οι αλλοδαποί παίρνουν επιδόματα ανεργίας


Την ίδια στιγμή που η ανεργία θα φτάσει στο 20% και οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα
   


Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επανέφερε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης το ζήτημα της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας σε αλλοδαπούς. Στην ερώτησή του αυτή, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το ποσό το οποίο παίρνουν οι διάφοροι αλλοδαποί σε επιδόματα.

Παρόμοια όμως ερώτηση είχε κάνει τον Απρίλιο και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ Κυρικάκος Βελόπουλος. Και τότε μάλιστα είχε πάρει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Λοβέρδο. Το ερώτημά του αφορούσε το ποιά επιδόματα παίρνουν οι αλλοδαποί που βρίσκονται στην χώρα μας.

Μάθαμε λοιπόν τότε, ότι οι διάφοροι αλλοδαποί (και μιλάμε φυσικά για άτομα που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ είναι είναι ομογενείς) δικαιούνται εκτός από τα επιδόματα τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας και μία πληθώρα άλλων επιδομάτων. Παραδειγματος χάριν: α)ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, β) ειδικό βοήθημα – επίσχεση, γ) ειδικό επίδομα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, γ) ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των Ανέργων, δ) Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, ε) ειδική παροχή προστασίας Μητρότητας, συμπληρωματικές παροχές μητρότητας, στ) οικογενειακό επίδομα, ζ) εποχιακά βοηθήματα άρθρου 22 Ν.1836/89 η) επίδομα σε νέους/νέες από 20-29 ετών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν

Οι εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας και κατάφεραν να αποσπάσουν όχι αναγκαστικά νομιμοποίηση, αλλά έστω μια άδεια προσωρινή η οποία τους δίδει πρόσβαση στην αγορά εργασίας (δηλαδή ακόμη και η εξάμηνη αναβολή της απέλασης, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησής της, όλοι αυτοί που έχουν πάρει άσυλο ή που έχουν έστω υποβάλλει αιτήσεις;) δικαιούνται άμεσα μία σειρά επιδομάτων.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ανεργία χτυπάει κόκκινο και τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, την ίδια στιγμή που όσοι τυχεροί έχουν δουλειά δέχονται την φοροεπιδρομή του κράτους, αυτό χρησιμοποιεί τα λεφτά τους για να επιδοτεί τους αλλοδαπούς.

Είναι μόνο όμως αυτοί, οι νόμιμοποιημένοι, οι οποίοι λαμβάνουν τα επιδόματα; Από ό,τι φαίνεται όχι, αφού υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής πλαστών εγγράφων, με τα οποία ακόμη περισσότεροι λαθραίοι λαμβάνουν επιδόματα.

Ένα σχεδόν μήνα πριν συνελλήφθησαν κάποιοι από αυτούς. Επρόκειτο για έναν 28χρονο Σύριο, ο οποίος είχε καταθέσει κανονικά τα χαρτιά του.Και φυσικά ήταν όλα πλαστά. Ένας θεός ξέρει πόσοι άλλοι παίρνουν αυτή την στιγμή επιδόματα με πλαστά χαρτιά, καθώς είναι γνωστό ότι στην χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες αλλοδαποί με πλαστά έγγραφα.



Ο Καμίνης ξεκίνησε την ιστορία αυτή
Η όλα ιστορία με τα επιδόματα ανεργίας σε αλλοδαπούς μετανάστες δεν ξεκινάει όμως σήμερα. Πάει πίσω στο 2006, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Όταν ο τότε Συνήγορος του Πολίτη και σημερινός Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης γνωμοδοτούσε κατά του ΙΚΑ που προσπαθούσε να αποφύγει αυτή την εξέλιξη και υπέρ μετανάστη, του οποίου η άδεια εργασίας είχε λήξει.

Ο Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη εξέδωσε τότε πόρισμα με θέμα “Υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος ανεργίας από αλλοδαπό, του οποίου έχει λήξει η άδεια εργασίας”.

Το πόρισμα εξετάζε την, από μέρους του ΟΑΕΔ, αφενός μη αποδοχή αιτήματος για επιδότηση λόγω ανεργίας αλλοδαπού μετανάστη, για το λόγο ότι δεν ήταν κάτοχος άδειας εργασίας σε ισχύ, και αφετέρου την κατόπιν της εκ των υστέρων προσκομίσεως της άδειας εργασίας, απόρριψη του ιδίου αιτήματος ως εκπρόθεσμου.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ υποστήριζε τότε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών Ανεργίας, η ύπαρξη άδειας εργασίας σε ισχύ είναι προϋπόθεση για την εγγραφή στους καταλόγους ανέργων (επομένως και για την επιδότηση λόγω ανεργίας) και ότι η προϋπόθεση αυτή πρέπει να συντρέξει εντός του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο ο απολυθείς, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ΝΔ 2961/1954 οφείλει να υποβάλει τη σχετική αίτηση (60 ημέρες από την απόλυση).

Αντίθετα, ο ΣτΠ υποστήριξε ότι η παραπάνω πρακτική συνιστά παράβαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, όπως αυτό ερμηνεύεται παγίως από την νομολογία και ότι, εν προκειμένω, θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής η παραγρ. 4 του άρθρου 10 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που επιτρέπει την εκ των υστέρων υποβολή δικαιολογητικού, του οποίου η έκδοση καθυστερεί από υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Ουσιαστικά δηλαδή ο Καμίνης θεμελίωσε το δικαίωμα αυτό των μεταναστών.

Ίσως τελικά λεφτά υπάρχουν! Αλλά μόνο για αλλοδαπούς, από ότι φαίνεται.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου