Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο Νταβούτογλου μπλοκάρει τις πετρελαϊκές έρευνες στην Κύπρο


Με κλιμάκωση των πιέσεων απειλεί η Τουρκία, σε περίπτωση που η Κύπρος προχωρήσει στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μάλιστα, δεν διστάζει να συνδέσει το θέμα των ερευνών με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απειλεί ότι η χώρα του θα αντιδράσει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο, ενώ προειδοποίησε πως «εάν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».

Στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών.

Νωρίτερα, είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους, τόσο ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου. Ο τελευταίος μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς απείλησε τους Κυπρίους λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, θα αποκτήσει άλλον έναν πονοκέφαλο στους πολλούς τους οποίους ήδη έχει, αφού οι φυσικοί πόροι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκυπρίους και ότι το ψευδοκράτος αλλά και η Τουρκία έχουν επίσης λόγο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου