Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Φίλιπ Τζιράλντι - Πώς θα φτάσουμε στη χρήση πυρηνικών κατά του Ιράν και στον Γ΄ Παγκόσμιο


Ο πρώην πράκτορας της CIA περιγράφει σε ένα ανατριχιαστικά ρεαλιστικό σενάριο την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό, μέχρι την πλήρη πυρηνική εμπλοκή Πακιστάν και Ινδίας.

Νέο σενάριο τρόμου δημοσίευσε προ ημερών ο Φίλιπ Τζιράλντι, επικεφαλής του Συμβουλίου για το Εθνικό Συμφέρον στις ΗΠΑ, που προωθεί τη συνεργασία με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο αμερικανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και άμυνας που «πέρασε στην άλλη πλευρά», ιχνογραφεί μία ανατριχιαστικά εφικτή κλιμάκωση της έντασης μέχρι την πλήρη σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν, με σημαντική εμπλοκή αρχικά του Ισραήλ και τελικά των πυρηνικών οπλοστασιών Πακιστάν και Ινδίας.


Πρώην στέλεχος της CIA σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στρατιωτικής ανάλυσης, είχε προκαλέσει προ μερικών ετών σοκ στα διεθνή ΜΜΕ με την πρόβλεψή του ότι στα σύνορα Ιράκ-Ιράν μπορεί να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Προ ημερών, επέστρεψε για να μας «τρομάξει» και πάλι, καθώς τα σύννεφα στον Περσικό Κόλπο πυκνώνουν, με αφορμή και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με άρθρο του στο Antiwar, το Ιράν είναι εμφανώς επιλεγμένος στόχος για την πολιτική των ΗΠΑ, όπως ήταν ήδη από το 2007, παρά τις υποσχέσεις Ομπάμα για προσέγγιση και διάλογο.
Το Κογκρέσο έχει ήδη κόψει τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν και πρόσφατα επιβλήθηκε εμπάργκο στις συναλλαγές που εμπλέκουν την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, κάτι που για το Ιράν μπορεί να θεωρηθεί αιτία πολέμου, καθώς το ίδιο δεν έχει προχωρήσει σε καμία τέτοιας κλίμακας κίνηση, σημειώνει ο Τζιράλντι. Δεδομένου ότι στο εσωτερικό η Τεχεράνη διατείνεται ότι είναι έτοιμη, με γυμνάσια και όχι μόνο, να απαντήσει, ο αναλυτής προχωρά σε μία υποθετική ακολουθία γεγονότων που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.



Ολα θα αρχίσουν στη θάλασσα

Ενα δευτερεύον περιστατικό με κάποιο μικρό σκάφος του ιρανικού ναυτικού θα μπορούσε να είναι η αρχή, στα νερά που οι Ιρανοί θεωρούν εθνικά και οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνή ύδατα, στα στενά του Ορμούζ - την είσοδο στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη αντιδρώντας στις κυρώσεις θα δηλώσει ότι θα ελέγχει ποιος περνά από την περιοχή και θα εμποδίσει την προσέγγιση αμερικανικών σκαφών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου