Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι θέλουν να τσακίσουν τον Στρος Καν


Η νέα σύλληψη και απελευθέρωση του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα παιχνίδια τακτικής και εντυπώσεων όλων εκείνων που θέλησαν να πατήσουν πάνω στις αδυναμίες του DSK προκειμένου να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους .


Η ροζ οπερέτα που ενορχηστρώθηκε γύρω από τον Στρος Καν, όπως εκτιμούν πλέον ανοικτά πολλοί αναλυτές, φαίνεται ότι γυρίζει μπούμερανγκ σε όσους πόνταραν πάνω της προσδοκώντας οφέλη. Μάλιστα, αρκετοί κάνουν ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας ως «χαστούκι» στο Μέγαρο των Ηλυσίων την πρόσφατη απελευθέρωση του DSK, μετά την προσωρινή κράτησή του για την υπόθεση μαστροπείας του ξενοδοχείου «Κάρλτον». Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες, σε πολλά γαλλικά Μέσα παγιώνεται η αντίληψη ότι κύκλοι φίλα προσκείμενοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν εκείνοι που έκαναν τη διαρροή περί ανάμειξης του Στρος Καν στο σκάνδαλο. Μάταια όπως αποδείχθηκε...

Τη θεωρία της πλεκτάνης ενισχύει πλέον το ίδιο το χρονικό της περιπέτειας του DSK, που ξεκίνησε στις13 Μαΐου του 2011. Μέχρι εκείνη τη μέρα, ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ο «αγαπημένος» των δημοσκοπήσεων, που του έδιναν σαφές προβάδισμα στην περίπτωση που θα διεκδικούσε την προεδρία της Γαλλίας από τον Σαρκοζί. Το σκάνδαλο του «Σοφιτέλ» στη Ν. Υόρκη, ανέκοψε βίαια την πορεία προς τα Ηλύσια Πεδία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μετά τις ημέρες που πέρασε στις φυλακές Ράικερς και την περίοδο του κατ' οίκον περιορισμού στο Μανχάταν, ο DSK ανακρίθηκε στο Παρίσι με το ερώτημα «απόπειρας βιασμού» της συγγραφέως Τριστάν Μπανόν, ενώ πριν από λίγες ημέρες πέρασε τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα της Λιλ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την «υπόθεση Κάρλτον».

Ωστόσο, όπως τονίζουν πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όλες οι προαναφερθείσες κατηγορίες... είτε καταρρίφθηκαν είτε αποσύρθηκαν. Πολλοί μιλούν για «πλεκτάνη με στόχο την πολιτική εξόντωση του Στρος Καν». Ακόμη όμως και αυτοί που δεν συμμερίζονται τις θεωρίες συνωμοσίας, παραδέχονται πως υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια, από πολλές πλευρές, διόγκωσης και εκμετάλλευσης των ροζ «περιπετειών» του DSK.


Οι «συμπτώσεις»

Δύο μέρες μετά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία «απόπειρας βιασμού» της καμαριέρας του ξενοδοχείου «Σοφιτέλ», Ναφισάτου Ντιάλο, «άγνωστες» πηγές τροφοδοτούσαν τα διεθνή ΜΜΕ με πληθώρα ιστοριών για τη σεξουαλική ζωή του 62χρονου σοσιαλιστή, ενώ το περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδο: «DSK. Η κάθοδος στην Κόλαση».

Ο Στρος Καν παραιτήθηκε από το ΔΝΤ και Γάλλοι αναλυτές έκαναν λόγο για «ταφόπλακα» στις προεδρικές του φιλοδοξίες. Ο εξίσου φιλόδοξος εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, δεν δίστασε να ζητήσει την προφυλάκισή του, μια κίνηση που έμοιαζε αρχικά ικανή να προσδώσει στον εισαγγελέα τη φήμη του «αδέκαστου».

Την ίδια ώρα, όμως, ενισχύονταν οι φωνές που έκαναν λόγο για «περίεργες συμπτώσεις» και εξωπραγματική αντιμετώπιση του άλλοτε ισχυρού πολιτικού. Η απόσυρση όλων των κατηγοριών εξαιτίας διαπιστωμένης αναξιοπιστίας της καμαριέρας αποτελεί, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του DSK, απόδειξη της σκευωρίας. Το ίδιο ισχύει και για την «υπόθεση Κάρλτον», για την οποία τελικά -παρά την κινηματογραφική προσαγωγή του στη Λιλ- δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Το καταιγιστικό άρθρο του βετεράνου ερευνητικού δημοσιογράφου Εντουαρντ Τζέι Επσταϊν και το βιβλίο του Μισέλ Τόμπμαν «Υπόθεση DSK, η αντι-έρευνα» συνοψίζουν τα αίτια της ολοένα και εντεινόμενης καχυποψίας για τα όσα πραγματικά συνέβησαν στη Νέα Υόρκη: Ποιος βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο του ξενοδοχείου το οποίο η καμαριέρα επισκέφτηκε πριν και μετά την υποτιθέμενη επίθεση και γιατί οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου αρνήθηκαν να το αποκαλύψουν στις Αρχές; Ποιος μπήκε -με ηλεκτρονικό κλειδί- στο δωμάτιο του DSK αμέσως μετά την αποχώρησή του και πριν γίνει επίσημα καταγγελία;

Γιατί οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου πανηγύριζαν όταν έγινε γνωστή η σύλληψή του; Και, τέλος, ποιος εξαφάνισε το Blackberry κινητό του DSK και πώς βρέθηκαν τα ηλεκτρονικά του μηνύματα σε γραφείο στελεχών του γαλλικού κυβερνητικού κόμματος;

Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους ερευνητές, η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί για να λυθεί το «μυστήριο» είναι μία: «Ποιος επωφελήθηκε περισσότερο από την πτώση του;».


Αγρια μάχη
Το παιχνίδι με τη φωτιά παίζει στην προεκλογική περίοδο ο Σαρκοζί

Οι Σοσιαλιστές δεν ήθελαν για υποψήφιο τον Φρανσουά Ολάντ... τον DSK ήθελαν!» υποστήριξε, φανερά ικανοποιημένος, ο Νικολά Σαρκοζί αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του προς τη Λίλ όπου είχε προγραμματίσει να μιλήσει την Πέμπτη.
Οπως σημείωσαν μερικοί από τους παρευρισκόμενους, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τον σημερινό του αντίπαλο, ο Σαρκό δεν διστάζει να «παίξει με τη φωτιά» προβαίνοντας σε επικίνδυνες δηλώσεις. Πράγματι, όσο συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από τα σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον πρώην ισχυρό σοσιαλιστή τόσο αυξάνεται και η καχυποψία έναντι του... Γάλλου προέδρου.

Αναμφίβολα, ο Σαρκοζί είναι ο άνθρωπος που θα αποκόμιζε -θεωρητικά- τα μεγαλύτερα οφέλη από την πολιτική τραγωδία του DSK. Ορισμένες αποδεδειγμένες δε «παρεμβάσεις» του κυβερνώντος κόμματος στις καυτές αυτές υποθέσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «αθώες».

Η αποκάλυψη των αμερικανικών ΜΜΕ για το τηλεφώνημα που έγινε από το Μέγαρο των Ηλυσίων στον εισαγγελέα Σάριους Βανς, τον οποίο «ενημέρωσαν» για τις καταγγελίες που είχε κάνει παλαιότερα η συγγραφέας Τριστάν Μπανόν κατά του Στρος Καν, προκαλεί ερωτηματικά. Η «πρωτοβουλία» της γαλλικής κυβέρνησης είχε τότε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί η απόφαση του δικαστηρίου για απελευθέρωση του DSK με την καταβολή εγγύησης και ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ να οδηγηθεί στη φυλακή.


Νέες διαρροές

Λίγο αργότερα, γαλλικά ΜΜΕ αποκάλυπταν πως στελέχη του UMP είχαν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά μηνύματα του DSK προς τη σύζυγό του... Ακόμη και μετά την κατάρρευση της υπόθεσης Σοφιτέλ, και ενώ ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ο Στρος Καν ήταν εκτός προεδρικής κούρσας, το Μέγαρο των Ηλυσίων διέρρευσε -σύμφωνα με δημοσιογράφους- τον απόρρητο φάκελο της «υπόθεσης Κάρλτον», στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν το όνομα του DSK.

Οπως επισημαίνουν στελέχη των Σοσιαλιστών, δεν είναι τυχαίο πως παρά την προθυμία που έδειξε ο Στρος Καν να καταθέσει στον ανακριτή, οι έρευνες μετατέθηκαν μέχρι την έναρξη της προεδρικής αναμέτρησης, ενώ ο Σαρκοζί είχε σχεδιάσει μεγάλη προεκλογική ομιλία στη Λιλ τις ημέρες που ο DSK θα βρισκόταν υπό κράτηση...

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, ο Σαρκοζί -όπως και πολλοί άλλοι- γνώριζε από πολύ παλιά τις «αδυναμίες» του DSK και τις ανέφερε συχνά ως ένα «ανυπέρβλητο εμπόδιο» για τις όποιες προεδρικές του βλέψεις.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκμυστηρευτεί κατ' επανάληψη την πεποίθησή του πως «ο Ντομινίκ δεν θα τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα» εξαιτίας του «γνωστού προβλήματός του». Οι υποστηρικτές του Στρος Καν πιστεύουν όμως πως, όσο πλησίαζε η ώρα της αλήθειας, ο Σαρκό άρχισε να χάνει τη «βεβαιότητά» του και αποφάσισε να «βοηθήσει» την κατάσταση.

Βέβαια, σπεύδουν να σημειώσουν, όποια και αν ήταν τα «σχέδια» του Σαρκό -έστω και αν αυτά περιορίζονταν μόνο στην εκμετάλλευση των σκανδάλων με στόχο την απαξίωση ολόκληρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος-, αυτά ανατράπηκαν σε όλα τα επίπεδα. Ο Στρος Καν αφέθηκε για ακόμη μία φορά ελεύθερος, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του, ενώ ο άλλοτε αποκαλούμενος «άνευρος και αδιάφορος» Φρανσουά Ολάντ αποδεικνύεται «εξίσου σκληρός αντίπαλος».


Η επόμενη μέρα
Ομιλίες και διαλέξεις μέχρι να καταθέσει


Αγνωστη παραμένει ακόμη η «επόμενη μέρα» για τον Ντομινίκ Στρος Καν. Επιφυλακτικός ως προς τις μελλοντικές του κινήσεις, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως «όλα παραμένουν πάνω στο τραπέζι ενώ -μέχρι στιγμής- οι δημόσιες εμφανίσεις του περιορίζονται σε σπάνιες ομιλίες σε οικονομικά φόρουμ. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα εμφανιστεί τον επόμενο μήνα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου θα μιλήσει για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Μετά την κατάρρευση της υπόθεσης του «Σοφιτέλ» που κατηγορείτο για «απόπειρα βιασμού» και την παραγραφή της υπόθεσης Τριστάν Μπανόν, το πρώην «αστέρι» των Σοσιαλιστών θα πρέπει να περιμένει την 28η Μαρτίου για να καταθέσει εκ νέου στην «υπόθεση Κάρλτον» για την οποία ανακρίθηκε με το ερώτημα της «συνέργειας σε μαστροπεία και κατάχρηση δημόσιου αγαθού».

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο δικηγόρος του, το γεγονός ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του μετά την προσωρινή του κράτηση αποτελεί απόδειξη πως πρόκειται για άλλη μια «εξωπραγματική υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο DSK έχει παραδεχτεί ότι συμμετείχε σε «ερωτικά πάρτι» σε ξενοδοχεία στο Παρίσι και την Ουάσιγκτον, στα οποία τον καλούσαν φίλοι του επιχειρηματίες. Ωστόσο, υποστηρίζει πως δεν γνώριζε πως ορισμένες από τις γυναίκες βρίσκονταν εκεί επί πληρωμή. Παρά το γεγονός ότι στη Γαλλία είναι νόμιμη η πορνεία, αποτελεί αδίκημα τόσο η μαστροπεία όσο και η μη καταγγελία της καθώς και η χρήση εταιρικών πόρων για την πληρωμή εκδιδόμενων γυναικών, κάτι το οποίο φαίνεται να έκαναν οι δύο επιχειρηματίες.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου