Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης από το 2008 οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν με κάθε κόστος να κρατήσουν την Ελλάδα ώστε να αποφύγουν κατάρευση του Ευρώ και της Ευρωζώνης.”
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε τώρα να αλλάξει, μαζί με τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και μεταξύ των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”,υποστηρίζουν.
Η Ευρώπη είχε τον χρόνο να απομονώσει την Ελλάδα και να ενισχύσει τις άμυνές της…Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να τη μείωση της απειλής από την Ελλάδα… Μετά από τρία χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η Ελλάδα εισέρχεται στο πέμπτο έτος της ύφεσης, με περίπου 25% της ανεργίας. Τα οφέλη της αποφυγής χρεοκοπίας και της παραμονής στην ευρωζώνη είναι λιγότερο προφανή για τον μέσο Έλληνα, όπως και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την αύξηση λιτότητας. Οι συζητήσεις-ταμπού για μιας ελληνική χρεοκοπία είναι όλο και πιο συχνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”,γράφει το Stratfor.
Εκτίμηση του Stratfor για την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση είναι ότι πρόκειται για πολιτική κρίση κι όχι για οικονομική.
“ Η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί, και η διαφορά των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα συνδυαστεί με μια (θεωρητική ή πραγματική) απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, επιδεινώνοντας το εθνικιστικό συναίσθημα, φέρνοντας πιο ριζοσπαστικές ιδεολογίες και τελικά οδηγώντας σ΄ένα θεμελιώδες σπάσιμο του συστήματος που επέφερε πολιτικές κι όχι οικονομικές, διαφορές”,αναφέρουν οι συντάκτες του Stratfor που αναμένουν κοινωνικές αλλαγές σε χώρες της Ευρώπης.Αλλαγές που έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα όπως γράφουν:
“Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να αρχίζουν στην Ελλάδα: βία στην κοινωνική διαμαρτυρία, αύξηση υποστήριξης εναλλακτικών πολιτικών ιδεολογιών και μια φθίνουσα παρουσία των πιο μετριοπαθών στοιχείων της κοινωνίας, καθώς περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τις αστικές περιοχές ή μεταναστεύουν σε αναζήτηση της απασχόλησης. Αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση από μια κατά κύριο λόγο οικονομική σε πολιτική κρίση στην Ελλάδα, μια τάση που αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη”.
Η ανάλυση του Stratfor κάνει δραματικές αναφορές στο κύμα βίας που υπήρξε στην Αθήνα κατά της διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή για το μνημόνιο και κάνει αναδρομή σ΄ όλες τις διαδηλώσεις που έχουν γίνει αυτά τα δύο χρόνια,για να περάσει στο κεφάλαιο που οι συντάκτες της έχουν τιτλοφορήσει: “Η άνοδος της άκρας αριστεράς”.Κάτι που χαρακτηρίζουν ως “ανωμαλία”.
“Ιστορικά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή, εναλλασσόμενα στην εξουσία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αρκετών δεκαετιών. Στις τελευταίες εκλογές, το 2009, τα δύο κόμματα αντιπροσώπευαν το 77% του συνόλου των ψήφων, μια απόδειξη για τη σχετικά περιορισμένη επιρροή των μικρότερων, πιο ριζοσπαστικών κομμάτων.
Η δημόσια καταδίκη των νέων μέτρων λιτότητας από τη ΝΔ την τροφοδότησαν με μια δραματική αύξηση στην υποστήριξη του κόμματος, η οποία έφτασε μέχρι και 30% πριν από την έγκριση του πακέτου μέτρων στις 12 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, μόλις ψήφισαν το πακέτο λιτότητας, και τα δύο κόμματα είδαν τα ποσοστά τους στις σε ιστορικά χαμηλά νούμερα. Η ΝΔ φθάνει το 19% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις . Οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα τρία αριστερά κόμματα,συγκεντρώνουν περίπου 37%”.
Σύμφωνα με το Stratfor,μέχρι τώρα οι Έλληνες πολιτικοί που ήταν υπέρ των μέτρων λιτότητας που επέβαλαν ΔΝΤ και ΕΕ ,είχαν την υποστήριξη των Ευρωπαίων που τους επέτρεπε να παρακάμπτουν την εσωτερική αντίδραση.Αυτή την υποστήριξη τώρα που οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αισθάνονται πιο ασφαλείς σε μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία,θα τη χάσουν ,όπως και την όποια επιρροή τους έχει απομείνει.
Η ανάλυση του Stratfor επισημαίνει ακόμη ότι “μαζί με τις βίαιες διαμαρτυρίες και την αυξανόμενη δημοτικότητα των ελληνικών ακροαριστερών πολιτικών κομμάτων, η μετεγκατάσταση ελληνικών τμημάτων πληθυσμού έχει συμβάλει στην αλλαγή των αναδυόμενων κοινωνικών τάξεων στην Ελλάδα. Τα μετριοπαθή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας εγκαταλείπουν την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, και κάποιοι φεύγουν από τη χώρα . Τρέχουσες εσωτερικές στατιστικές για τη μετανάστευση από την Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά υπάρχει αφθονία ανεπίσημων στοιχείων που δείχνουν ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πόλεις ή τη χώρα με όλο και πιο ταχείς ρυθμούς. Η Ελλάδα έχει ισχυρή παράδοση στη μετανάστευση σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας”.
Τα στοιχεία που παραθέτει το Stratfor για το κύμα φυγής νέων ανθρώπων από την Ελλάδα είναι συγκλονιστικά:
“Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα είναι σχεδόν 50%, φαίνεται ότι λίγοι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν από το εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2011, οι υπεύθυνοι ενός προγράμματος για μετανάστευση στην Αυστραλία, που είχε προσελκύσει μόνο 42 άτομα το 2010, συγκλονίστηκαν όταν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι εκδήλωσαν ενδιαφέρον”.
Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για την επιστροφή στην επαρχία:
“Όσοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν από τα αστικά κέντρα στην επαρχία… Ο πληθυσμός της Αθήνας είναι 4 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων αγροτών, μεταξύ 2008 και 2010 - ακόμη και πριν από τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας - περίπου 38.000 άνθρωποι που απολύθηκαν ή εγκατέλειψαν τις εργασίες τους επέστρεψαν στην ύπαιθρο.
Μετά από τέσσερα χρόνια από την ύφεση χωρίς ορατό τέλος και μια κυβέρνηση να χάνει τον έλεγχο όλο και περισσότερο οι Έλληνες που παραμένουν στις πόλεις είναι εκείνοι των οποίων οι επιλογές είναι περιορισμένες ...
Όλα αυτά δημιουργούν περισσότερο χώρο για τις εξτρεμιστικές απόψεις. Αυτό, σε συνδυασμό και με άλλες εγχώριες αλλαγές αλλά και με τις θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη,μετατρέπουν τη κρίση σε πολιτική.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου