Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Με τουρκικό «καπέλο» θέλουν την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης οι Τούρκοι


Nα «καπελώσει» και να «μαντρώσει» την Θεολογική Σχολή Χάλκης σε Πανεπιστημιακό Τμήμα και να υπάγεται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (ΥΟΚ) της Τουρκίας, επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση και να ξεφύγει έτσι από τη διεθνή πίεση για ελευθερη λειτουργία της Σχολής για τους Ορθόδοξους Κληρικούς.

Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της  αγγλόγλωσσης τουρκικής εφημερίδας, Hurriyet Daily Νews, όπου αναφέρει δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται, αντιθέτως υποστηρίζει το άνοιγμα Θεολογικής Σχολής στο πλαίσιο Πανεπιστημιακού Τμήματος.


«Οι θεολογικές σχολές στην Τουρκία άνοιξαν υπο την μορφή Πανεπιστημιακών Τμημάτων και λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΥΟΚ. Δεν υπάρχει νόμος στην Τουρκία, που να απαγορεύει την λειτουργία Θεολογικής Σχολής για την εκπαίδευση χριστιανών κληρικών και το τουρκικό κράτος θα υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση», δήλωσε.

Αναφέρει επίσης ότι ο αντιπρόεδρος Μποζντάγ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την λειτουργία Θεολογικής Σχολής υπο την μορφή Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

«Η όλη συζήτηση περιστρέφεται σχετικά με το καθεστώς (status) της Σχολής και όχι σχετικά με το αν πρέπει να δοθεί άδεια λειτουργίας της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μποζντάγ – φράση που ουσιαστικά ομολογεί και το μείζον πρόβλημα.

Διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτό που επιδιώκει – και υποστηρίζεται διεθνώς αυτό – είναι η αυτόνομη λειτουργία της Σχολής.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου