Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Βίντεο ντοκουμέντο: Θανατηφόρα πειράματα σε πιθήκους


Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά βίντεο που δείχνει ζώα να εκτίθενται σε θανατηφόρους ιούς. Τα μυστικά πειράματα, ενός "άλλου είδους πολέμου"
Πίθηκοι στοιβαγμένοι σε μικρά κουτιά με τα  κεφάλια τους σφηνωμένα μέσα σε μικροσκοπικές οπές με βλέμμα τρομοκρατημένο.

Γύρω τους, άνδρες φορώντας  φόρμες από καουτσούκ και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Βρισκόμαστε στο 1952 σε μια σειρά από βιολογικές δοκιμές της Βρετανικής Κυβέρνησης με κωδικό όνομα Operation Cauldron.


Επιστήμονες του Porton Down και του Βασιλικού Ναυτικού συμμετείχαν σε πείραμα όπου υπήρξε απελευθέρωση βιολογικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής και βουβωνική πανώλη  και τον έλεγχο των επιπτώσεων τους σε  πιθήκους και ινδικά χοιρίδια.

Τα πειράματα ξεκίνησαν τον  Μάιο του 1952 και τελείωσαν τον  Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στα  1952 στα ανοιχτά των ακτών του Isle of Lewis.

Σε αυτό συμμετείχαν  εκτίθενται περίπου 3.500 ινδικά χοιρίδια και 83  πίθηκοι μακάκοι  που “βομβαρδίστηκαν” με  θανατηφόρα μικρόβια, όπως η βουβωνική πανώλη.

Το Operation Cauldron ήταν ένα  μυστικό  πείραμα που είχε σκοπό την κατασκευή βιολογικών όπλων που εκείνη την εποχή θεωρούνταν τόσο σημαντικά όσο και η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων.

Σήμερα χάρη στις προσπάθειες του 58χρονου  Mike Kenner, του Open Government campaigner from Weymouth in Dorset, είναι διαθέσιμη στο κόσμο η 47λεπτή ασπρόμαυρη ταινία από τα πειράματα της εποχής.

Σύμφωνα με τον  Kenner είναι η μόνη ταινία “που δείχνει τα ζώα μα εκτίθενται σε θανατηφόρους ιούς”.



"Ένα άλλο είδος πολέμου"

Πολλοί από τους πιθήκους και τα ινδικά χοιρίδια που εκτέθηκαν στα μικρόβια πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες. Όσα από αυτά επέζησαν θανατώθηκαν και τεμαχίστηκαν ώστε τα όργανά τους να μελετηθούν.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο πείραμα είναι ακόμα εν ζωή. Παράδειγμα ο  82χρονός σήμερα Geoffrey Scarlett ο οποίος ήταν υπαξιωματικός στο πλοίο Ben Lomond,   όπου  στεγάζονταν  τα ζώα και οι επιστήμονες.

"Ήμασταν στη μέση του Ψυχρού Πολέμου. Οι περισσότεροι είχαμε υπηρετήσει στον πόλεμο, ή, όπως εγώ, είχαμε μεγαλώσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είχαμε δει την ατομική βόμβα. Αυτό που κάναμε  ήταν ένα άλλο είδος πολέμου"

Σήμερα το Βρετανικό ΥΕΘΑ προσπαθεί  να αποστασιοποιηθεί από τα πειράματα. Κύκλοι του υπουργείου  αναγνωρίζουν  τη κακομεταχείριση  των ζώων.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου