Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Οι «έξυπνοι» μετρητές ολοκληρώνουν τη πραγματοποίηση του Μεγάλου Αδελφού


Νέα δεδομένα αποδεικνύουν πλέον ότι οι «έξυπνοι μετρητές» των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την απόλυτη παρακολούθηση.


Αδιάσειστες αποδείξεις, που θα σας παρουσιάσουμε εδώ στο pentapostagma.gr, καταδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις και πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί από τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας για να κατασκοπεύουν τους πολίτες...

Μία πρώτη τακτική είναι η αξιοποίηση της πληροφορίας σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος σε μία οικία. Γνωρίζοντας πότε χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό ρεύμα οι εξωτερικοί φορείς μπορούν να αναγνωρίσουν τις ώρες της ημέρας που βρισκόμαστε εντός της οικίας μας, και η συγκεκριμένη προσωπική πληροφορία διαμοιράζεται σε κυβερνητικούς φορείς, ιδιωτικούς οργανισμούς και εξωτερικά κέντρα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Στην Αυστραλία, ο διαδικτυακός τόπος της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας ηλεκτρισμού, - της Origin Energy - αναφέρει την ακόλουθη ρήτρα η οποία αναγράφεται στα καταναλωτικά συμβόλαια παροχής ηλεκτρισμού:

Οι πελάτες που ανοίγουν λογαριασμό για μία διαδικτυακή υπηρεσία η οποία παρέχει στον κάτοχο του λογαριασμού ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την χρήση και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, συμφωνούν να διαμοιράζονται οι ιδιωτικές τους πληροφορίες σε τρία μέρη.

Ένα κείμενο που αναφέρει την πολιτική της εταιρίας και χρησιμοποιείται και ως έντυπο καταναλωτικής συναίνεσης αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι καταναλωτές που επιθυμούν να εγγραφούν στην υπηρεσία που τους παρέχει πληροφόρηση σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν, θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά τους δεδομένα οι ακόλουθοι φορείς:
  • Κυβερνητικοί φορείς
  • Αναλυτές επεξεργασίας δεδομένων
  • Πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και πληροφορικής
  • Πάροχοι τεχνολογίας έξυπνης ενέργειας
  • Εισπρακτικές εταιρίες
  • Φορείς πιστωτικών αναφορών

Εκπρόσωπος τύπου της εταιρίας ηλεκτρισμού Origin Energy φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ότι “οι επιπρόσθετες πληροφορίες που ζητάμε από κάθε νοικοκυριό εμπλουτίζει την εμπειρία των υπηρεσιών που προσφέρει η Origin Smart” (The Age).

Ένας ιδιωτικός φορέας στον οποίον καταλήγουν οι προσωπικές πληροφορίες των πελατών της Origin Energy είναι η εταιρία Tendril . Η συγκεκριμένη εταιρία αυτοπροσδιορίζεται ως μία εταιρία που διαθέτει εφαρμογές προς όφελος των καταναλωτών με υψηλά πρότυπα παροχής υπηρεσιών. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι το site της Tendril δεν αναφέρει ρητά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της και, ακόμη σημαντικότερο, για ποιούς σκοπούς τα δεδομένα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν..

Είναι σίγουρο ότι αυτή η «ασάφεια» θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στους Αυστραλούς πολίτες, ενώ παρόλες τις αντιδράσεις πολιτών και καταναλωτικών οργανώσεων ανά τον κόσμο κατά των «έξυπνων μετρητών» ρεύματος, η έστω και μερική εφαρμογή τους αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκληρωτική μας παρακολούθηση...



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου