Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Όγκοι σε ποντίκια που τρέφονταν με μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto


Ποντικοί που τρέφονταν σε όλη τους τη ζωή με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρίας Monsanto ή εκτέθηκαν στο ζιζανιοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρείας, παρουσίασαν όγκους και πολλαπλές βλάβες σε όργανα, σύμφωνα με μια γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.



Το εύρημα θα προκαλέσει συζήτηση για την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, μολονότι το γεγονός ότι ο κορυφαίος ερευνητής στην έρευνα αυτή είναι ένας γνωστός από το παρελθόν επικριτής της βιομηχανίας, κάνει άλλους εμπειρογνώμονες επιφυλακτικούς μήπως έχει καταλήξει σε βιαστικά συμπεράσματα.
 
 
Η Monsanto δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει, όμως ο όμιλος έχει επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν πως τα προϊόντα του είναι ασφαλή και πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών δημιουργεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία ανθρώπων ή ζώων.
 
 

«Προσοχή, μεταλλαγμένο καλαμπόκι». Από παλιότερη διαμαρτυρία της Greenpeace.
«Προσοχή, μεταλλαγμένο καλαμπόκι». Από παλιότερη διαμαρτυρία της Greenpeace
 

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η ερευνητική ομάδα δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να ζητήσουν έξωθεν σχολιασμό της έρευνας πριν από τη δημοσίευσή της στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology και την παρουσίασή της σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
 
Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καν και οι συνάδελφοί του στην ερευνητική ομάδα δήλωσαν πως ποντικοί στη δίαιτα των οποίων περιλαμβανόταν το NK603 -μια ποικιλία σπόρων που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup-ή τους χορηγούνταν νερό που περιείχε Roundup σε επίπεδα τα οποία επιτρέπονται στις ΗΠΑ, πέθαναν νωρίτερα από τους ποντικούς που ακολούθησαν μια συνηθισμένη δίαιτα.
 
 
Τα ζώα που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα εμφάνισαν όγκους στους μαστούς, καθώς και σοβαρές ζημιές στο ήπαρ και τα νεφρά.
 
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 50% των αρσενικών και 70% των θηλυκών ποντικών πέθαναν πρόωρα, σε σύγκριση με μόνο το 30% και το 20% αντίστοιχα των ποντικών της ομάδας ελέγχου.
 
Ο Σεραλινί συμμετείχε σε μια ομάδα που είχε διατυπώσει παλιότερα ανησυχίες για την ασφάλεια σε μια βραχύτερη έρευνα με ποντικούς για μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2009, όμως αυτή η νέα μελέτη προχωρεί ένα βήμα περισσότερο, καθώς τα ζώα παρακολουθήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, που είναι δύο χρόνια.
 
 
Η Monsanto είχε ανακοινώσει τότε πως οι Γάλλοι ερευνητές είχαν καταλήξει σε "αβάσιμα συμπεράσματα".
 
 
Ο Σεραλινί πιστεύει πως η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια ζωής των ποντικών, δίνει μια πιο ρεαλιστική και έγκυρη εικόνα για τους κινδύνους απ' ό,τι οι δοκιμές των 90 ημερών, που αποτελούν τη βάση για την έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, εφόσον σε τρεις μήνες οι ποντικοί θεωρούνται μόλις νεαροί ενήλικοι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου