Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η έκταση των πόλεων θα έχει τριπλασιαστεί ως το 2030


Η έκταση που καταλαμβάνουν οι πόλεις και γενικότερα οι αστικοί οικισμοί του πλανήτη μας, πρόκειται να τριπλασιαστεί έως το 2030, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η «έκρηξη» των πόλεων κάθε μεγέθους, η οποία είναι πρωτοφανής στην ανθρώπινη ιστορία, θα ασκεί όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στη βιοποικιλότητα της Γης.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίου Γιέηλ, Τέξας και Βοστώνης των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια στον τομέα αστικού περιβάλλοντος Κάρεν Σέτο, που δημοσίευσαν την έρευνα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εκτιμούν ότι «μέσα στα επόμενα 18 χρόνια, ο κόσμος θα γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στην αστική επέκταση».

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι πόλεις θα «καταπιούν» έως το 2030 μια έκταση εδάφους περίπου 1,2 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν όσο η Νότια Αφρική). Υπολογίζεται ότι, για τα επόμενα 18 χρόνια, η προσθήκη νέων αστικών εκτάσεων θα ισοδυναμεί με την έκταση περίπου 20.000 νέων ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε μέρα.

Η ραγδαία αυτή επέκταση θα συνοδευτεί από πολλαπλό τίμημα, όπως η απώλεια ενδιαιτημάτων πολλών ζώων, η οριστική εξαφάνιση περίπου 200 απειλούμενων ειδών, η αποψίλωση δασών και η καταστροφή πολύτιμου πρασίνου κ.α.

Η αστική «έκρηξη» θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες και ενέργεια, προκειμένου να υλοποιηθούν μαζικές επενδύσεις σε κατασκευές κτιρίων, υποδομές μεταφορών και ύδρευσης κλπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Εκτιμάται ότι για τις νέες κάθε είδους αστικές υποδομές θα χρειαστούν επενδύσεις 25 έως 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα περιορισμένο σε ένα μέρος ή σε μία χώρα, αλλά για μια ευρείας κλίμακας παγκόσμια τάση. Ζούμε πλέον στον αιώνα της πόλης», επεσήμανε η Σάτο.

Η μελλοντική παγκόσμια αστική επέκταση -που άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από τη δεκαετία του ΄60- θα συμβεί κυρίως, σε ποσοστό 75%, στην Ασία, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία. Την ταχύτερη αναλογικά αύξηση αστικής ανάπτυξης θα σημειώσει η Αφρική. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νέας μελέτης, δεν θα γνωρίσουν όλες οι χώρες την ίδια ανάπτυξη των πόλεων τους. Σε 48 από τις συνολικά 221 χώρες, θα υπάρξει από ελάχιστη έως καθόλου αστική επέκταση στο μέλλον.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η έννοια της «αστικής» γης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό, για παράδειγμα, που φαντάζει ως πόλη σε έναν Ισλανδό, δεν είναι παρά ένα μικρό αγροτικό χωριό για έναν Κινέζο. Εξάλλου, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, στο μέτρο που οι πόλεις του μέλλοντος δεν έχουν χτιστεί, υπάρχει ακόμα ένα μικρό «παράθυρο ευκαιρίας» για να επηρεαστεί και να διαμορφωθεί ο σχεδιασμός τους, έτσι ώστε να είναι όσο γίνεται πιο φιλικές στον άνθρωπο και το περιβάλλον.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου