Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κου Κλουξ Κλαν: Αγριότητα από το 1865 ως σήμερα


Κου Κλουξ Κλαν: Και μόνο η φράση αυτή σκορπούσε τον τρόμο στις καρδιές των θυμάτων της ρατσιστικής και τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο η έναρξη της Κου Κλουξ Κλαν ήταν πολύ πιο αναίμακτη σε σχέση με το «τέρας» στο οποίο μεταμορφώθηκε αργότερα.


Τον Δεκέμβριο του 1865, προς το τέλος του αμερικανικού εμφύλιου, μια ομάδα έξι νεαρών ανδρών στο Pulanski του Tennessee αποφάσισαν να οργανώσουν μια κοινωνική λέσχη. Και οι έξι ήταν βετεράνοι του στρατού της λεγόμενης «Συνομοσπονδίας» στον Εμφύλιο (άτυπη κυβέρνηση των 11 νότιων δουλοκτητικών πολιτειών των ΗΠΑ, που είχαν κηρύξει απόσχιση). Είχαν επίσης φοιτήσει σε κολέγια όπου την εποχή αυτή ήταν δημοφιλείς οι αδελφότητες με ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Έτσι η ονομασία της οργάνωσης προήλθε από σύνθεση της ελληνικής λέξης κύκλος (Κου Κλουξ) και της αγγλικής clan (φυλή). Οι 6 νεαροί επέλεξαν επίσης ως φορεσιά των μελών τους μια μάσκα, έναν λευκό χιτώνα και ένα ψηλό κωνικό καπέλο.


Η Κλαν μετατράπηκε γρήγορα σε τρομοκρατική οργάνωση. Προσέλκυσε πρώην στρατηγούς του Εμφυλίου ενώ επεκτάθηκε πέρα από το Tennessee σε κάθε πολιτεία του αμερικανικού Νότου περιλαμβάνοντας στους κόλπους της δικαστές, δημάρχους, σερίφηδες αλλά και κοινούς εγκληματίες.

Συστηματικά άρχισε να δολοφονεί μαύρους πολιτικούς και πολιτικούς ηγέτες. Σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους. Μάταια προσπαθούσαν οι μαύροι πολίτες να αμυνθούν, μιας και ήταν λιγότεροι και άοπλοι. Αφού ο κύριος στόχος της Κλαν ήταν οι πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες της κοινότητας των μαύρων αμερικανών, οι άνθρωποι αυτοί σκοτώνονταν για τον παραμικρό λόγο. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλοι γίνονταν θύματά των μελών της Κου Κλουξ Κλαν.


Στο διάστημα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1870 η οργάνωση εστίαζε την οργή της εναντίον των ριζοσπαστών Ρεπουμπλικάνων (και μαύρων και λευκών) και απαιτούσε μέσα από τη βία και τις δολοφονίες, την αποκατάσταση της λευκής «υπεροχής».


Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 επανεμφανίστηκε μια δεύτερη εκδοχή της Κου Κλουξ Κλαν. Στο στόχαστρο έβαλαν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Εβραίους, τους Αφροαμερικανούς και αλλοδαπούς. Επίσης εχρθροί θεωρούνται οι διαζευγμένοι και οι λαθρέμποροι. Στην περίοδο αυτή της επανεμφάνισης της Κλαν, κυριαρχούσε ένα είδος μεταπολεμικής (Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος) δυσπραγίας στις αγροτικές καλλιέργιες, πολλοί Αφροαμερικανοί μετανάστευαν σε βόρειες πολιτείες ενώ το γενικότερο κλίμα συμπλήρωνε η μεταπολεμική διόγκωση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του σωβινισμού. Τα περίπου 4 εκατομμύρια μέλη της Κλαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Στην δεκαετία του 1930, κυρίως λόγω εσωτερικών διενέξεων, η Κλαν άρχισε να χάνει αριθμό μελών φτάνοντας τα 30.000 μέλη. Τελικά εξαφανίστηκε την δεκετία του '40.

Η τρίτη εμφάνιση της Κου Κλουξ Κλαν ήταν τη δεκετία του 1950 και του 1960. Τοπικές ομάδες, που εναντιώνονταν στο Κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που γιγαντωνόταν τότε στην Αμερική, υιοθέτησαν την ονομασία της Κλαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συχνά συνεργάζονταν με αστυνομικές αρχές ιδιαίτερα νότιων πολιτειών ή ακόμη και με κυβερνήτες όπως τον George Wallace (Alabama). Μάλιστα τότε πολλά μέλη της Κλαν καταδικάστηκαν για φόνους μετά από το κάψιμο της Βαπτιστικής Εκκλησίας στο Birmingham.

Η ρατσιστική και αντισημιτική Κου Κλουξ Κλαν εξακολουθεί να είναι ακραία βίαια και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ακροδεξιές ομάδες μίσους που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Το 2006, μετά από μια περίοδο σχετικής απουσίας, η δραστηριότητα της Κλαν άρχισε και πάλι να αυξάνεται με τα μέλη της να εναντιώνονται με μένος στο θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων αλλά και των μεταναστών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου