Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Αυστραλός καθηγητής προβλέπει πόλεμο Κίνας και Ιαπωνίας μέσα στο 2013


Να μην εκπλαγείτε εάν δείτε ένα πόλεμο μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας μέσα στο 2013 αναφέρει ο Αυστραλός  καθηγητής  του National University και πρώην στέλεχος του υπουργείου Αμύνης της χώρας  Hugh White.


Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη σύμφωνα με τον καθηγητή οφείλεται στο γεγονός ότι το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών «υπακούει» σε εκείνους τους «νόμους» που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία εμπόλεμων καταστάσεων. Και το χειρότερο είναι σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη του White οι ΗΠΑ θα «συρθούν» και αυτές στον πόλεμο αυτό.

«Ακριβώς έτσι ξεκινούν οι πόλεμοι» σημειώνει ο Αυστραλός καθηγητής σε άρθρο του στην Sydney Morning Herald «με την σταδιακή αλλά σταθερή αντιπαράθεση δυνάμεων δύο χωρών για κάτι φαινομενικά ασήμαντο. Έτσι μην εκπλαγείτε εάν ΗΠΑ και Ιαπωνία βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Κίνα μέσα στον επόμενο χρόνο για κάποιες ακατοίκητες βραχονησίδες τις οποίες η Ιαπωνία αποκαλεί Senkaku και η Κίνα Diaoyn. Και σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι περιορισμένος γεωγραφικά  ούτε και μικρός» .


Σε άλλο σημείο ο White αναφέρει:

«Είναι πραγματικά για γέλια και αδιανόητο για τις τρεις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι δύο εκ των οποίων διαθέτουν πυρηνικά όπλα να καταφύγουν σε ένα πόλεμο για κάτι τόσο το ασήμαντο. Υπάρχει όμως σημαντική  διαφορά ανάμεσα σε αυτό που πυροδοτεί ένα πόλεμο και σε αυτό που τον προκαλεί πραγματικά .  Η κρίση δεν οφείλεται στις βραχονησίδες βέβαια, αλλά στην επιθυμία της Κίνας να αμφισβητήσει τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό», λέει ο White αναφέροντας επίσης την δέσμευση του Barack Obama προς το Πεντάγωνο για στροφή των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή με αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας.


«Το ρίσκο είναι ακριβώς αυτό. Χωρίς την παρουσία μιας ασφάλειας σε περίπτωση βραχυκυκλώματος η κλιμάκωση θα συνεχίσει μέχρι του σημείου που θα υπάρξει ανταλλαγή πυρών για να εισέλθουν οι δύο χώρες σε ένα σπιράλ εμπόλεμης κατάστασης και που κανένας δε θα είναι δυνατό να σταματήσει. Καμία από τις δύο πλευρές δε θα μπορέσει να νικήσει σε ένα τέτοιο πόλεμο και αυτός θα είναι καταστροφικός όχι μόνο για αυτές για όλους μας» και ο Αυστραλός καθηγητής καταλήγει: «Κανείς μας δεν το θέλει αυτό, αλλά η και η κρίση δεν πρόκειται να σταματήσει έτσι από μόνη της»




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου