Ένας υπολογιστής πέρασε για πρώτη φορά το «τεστ Τιούρινγκ», καταφέρνοντας να «ξεγελάσει» τους κριτές/εξεταστές του και να τους πείσει ότι είναι ένα 13χρονο παιδί.
Σύμφωνα με το εν λόγω τεστ, το οποίο δημιουργήθηκε το 1950 από τον Άλαν Τιούρινγκ, μαθηματικό και πρωτοπόρο της επιστήμης υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, μία μηχανή μπορεί να θεωρηθεί ότι «σκέφτεται», αποτελώντας πραγματική τεχνητή νοημοσύνη, εάν σε μία συζήτηση μαζί της δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν είναι υπολογιστής, αλλά άνθρωπος.
Μέχρι τώρα κανένας υπολογιστής δεν είχε καταφέρει να περάσει το τεστ, βάσει του οποίου πρέπει να «ξεγελαστεί» το 30% των κριτών σε μία σειρά από πεντάλεπτες συζητήσεις μέσω πληκτρολογίου και κειμένου.
Το εν λόγω event διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Μ. Βρετανία) στη Royal Society το Σάββατο, και ο υπολογιστής που πέρασε το διάσημο τεστ είναι ο «Eugene Goostman»: ένα πρόγραμμα υπολογιστή που εξομοιώνει ένα 13χρονο αγόρι. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, και δημιουργοί του είναι ο Βλάντιμιρ Βέσελοφ (γεννηθείς στη Ρωσία και πλέον μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ) και ο Γιουτζίν Ντεμτσένκο (από την Ουκρανία- πλέον ζει στη Ρωσία).
Το τεστ Τιούρινγκ βασίζεται στο διάσημο παιχνίδι ερωταπαντήσεων που ανέπτυξε ο Άλαν Τιούρινγκ, «Can Machines Think?». Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός του είναι να διερευνήσει το αν ένας άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί εάν μιλά σε υπολογιστή ή σε άνθρωπο.
Σημειώνεται ότι το όλο event έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία, καθώς έλαβε χώρα την 60ή επέτειο του θανάτου του Άλαν Τιούρινγκ, περίπου έξι μήνες μετά την απονομή μετά θάνατον χάρης στον διάσημο μαθηματικό.
Ο «Eugene» κατάφερε να πείσει το 33% των εξεταστών του ότι ήταν άνθρωπος στο τεστ, το οποίο διοργανώθηκε από το School of Systems Engineering του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον RoboLaw, οργανισμό χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. που ασχολείται με θέματα ρομποτικών τεχνολογιών.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Κέβιν Γουόργουϊκ, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και αναπληρωτής αντικαγκελάριος έρευνας του Πανεπιστημίου Κόβεντρι, «στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό και αμφιλεγόμενο ορόσημο από το τεστ Τιούρινγκ, στο οποίο ένας υπολογιστής πείθει έναν επαρκή αριθμό ʽεξεταστώνʼ έτσι ώστε να πιστέψουν ότι δεν είναι μηχανή, αλλά άνθρωπος.
Είναι απόλυτα ταιριαστό το ότι φτάσαμε σε αυτό το ορόσημο στη Royal Society στο Λονδίνο, το ʽσπίτιʼ της βρετανικής επιστήμης και τη σκηνή τόσο μεγάλων εξελίξεων στην ανθρώπινη κατανόηση ανά το πέρασμα των αιώνων. Αυτό το ορόσημο θα περάσει στην ιστορία ως ένα από τα πλέον συναρπαστικά. Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το τεστ έχει περαστεί ήδη.
Οι λέξεις ʽτεστ Τιούρινγκʼ έχουν χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο αυτή η εκδήλωση περιελάμβανε πιο ταυτόχρονα συγκριτικά τεστ από ποτέ άλλοτε, επικυρώθηκε ανεξάρτητα και το σημαντικότερο, δεν υπήρχαν περιορισμοί στις συζητήσεις. Ένα πραγματικό ʽτεστ Τιούρινγκʼ δεν καθορίζει τις ερωτήσεις ή τα θέματά τους πριν τις συζητήσεις. Οπότε είμαστε περήφανοι που μπορούμε να διακηρύξουμε ότι το τεστ του Άλαν Τιούρινγκ περάστηκε για πρώτη φορά το Σάββατο».
Όσον αφορά στη σημασία του σε κοινωνικό επίπεδο, ο Γουόργουϊκ τόνισε ότι ένας υπολογιστής ο οποίος μπορεί να ξεγελάσει έναν άνθρωπο έτσι ώστε να σκεφτεί ότι ʽκάποιοςʼ, ή ʽκάτιʼ αποτελεί ένα πρόσωπο που μπορεί να εμπιστευτεί αποτελεί «wake-up call» σε θέματα κυβερνοεγκλήματος. «Το ʽτεστ Τιούρινγκʼ είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα πώς online επικοινωνίες τέτοιου τύπου σε πραγματικό χρόνο μπορούν να επηρεάσουν ένα άτομο με τέτοιον τρόπο ώστε να πιστέψει ότι κάτι είναι πραγματικό, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι».
Ο «Eugene» ήταν ένας από πέντε υπερυπολογιστές που διαγωνίστηκαν για το Turing Test 2014 Prize. Από πλευράς του, ο Βλάντιμιρ Βέσελοφ συνεχάρη όσους εργάστηκαν πάνω στο πρόγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το συγκεκριμένο επίτευγμα θα τονώσει το ενδιαφέρον πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και τα «chatbots».
Όπως επεσήμανε, ο «Eugene» «γεννήθηκε» το 2001 και η κεντρική ιδέα γύρω από αυτόν ήταν ότι μπορεί να ισχυριστεί ότι ξέρει οτιδήποτε, αλλά λόγω ηλικίας είναι απόλυτα αναμενόμενο να μην ισχύει κάτι τέτοιο. «Προχωρώντας σκοπεύουμε να κάνουμε τον ʽEugeneʼ εξυπνότερο και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε αυτό το οποίο χαρακτηρίζουμε ʽλογική συζήτησηςʼ».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου