Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Για μέλλον τύπου «Terminator» ανησυχεί ο Έλον Μασκ


Όπως είναι γνωστό σε φίλους και μη της επιστημονικής φαντασίας, το σενάριο του «Terminator» («Εξολοθρευτή») πραγματεύεται την «αποστασία» μίας τεχνητής νοημοσύνης (Skynet), που σημαίνει την «ημέρα της κρίσης», εξαπολύοντας πυρηνικό πόλεμο εναντίον της ανθρωπότητας. Στο επίκεντρο του «Εξολοθρευτή» βρίσκονται ανθρωπόμορφα ρομπότ τα οποία λειτουργούν ως εκτελεστές.

Τους προβληματισμούς του σχετικά με το ενδεχόμενο ενός μέλλοντος τύπου «Terminator», όπου οι τεχνητές νοημοσύνες θα απειλήσουν τον άνθρωπο, εξέφρασε ο ιδρυτής της Tesla Motors και της SpaceX, Έλον Μασκ, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Ερωτηθείς σχετικά με την επένδυσή του στην εταιρεία Vicarious, η οποία ασχολείται με την έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Μασκ απάντησε ότι θα ήθελε να έχει εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν «κίνδυνοι» σε αυτόν. Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί, απάντησε ότι «έχουν γυριστεί ταινίες για αυτό, όπως, ξέρετε, ο “Terminator”».

Όπως είναι γνωστό σε φίλους και μη της επιστημονικής φαντασίας, το σενάριο του «Terminator» («Εξολοθρευτή») πραγματεύεται την «αποστασία» μίας τεχνητής νοημοσύνης (Skynet), που σημαίνει την «ημέρα της κρίσης», εξαπολύοντας πυρηνικό πόλεμο εναντίον της ανθρωπότητας. Η σύγκρουση συνεχίζεται και μετά το ολοκαύτωμα, ανάμεσα στις ρομποτικές στρατιές του Skynet και στα απομεινάρια της ανθρωπότητας, με φόντο τα ερείπια του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο επίκεντρο του «Εξολοθρευτή» βρίσκονται ανθρωπόμορφα ρομπότ τα οποία λειτουργούν ως εκτελεστές. Το «Terminator» μαζί με το «Battlestar Galactica» (με τον πόλεμο της ανθρωπότητας εναντίον των Cylons) και το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» (με τον «αποστάτη» υπερυπολογιστή HAL) αποτελούν τα πλέον διάσημα σενάρια επιστημονικής φαντασίας σχετικά με τον κίνδυνο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ανθρώπου και των τεχνητών μηχανικών «παιδιών» του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ειδικός όρος της επιστημονικής φαντασίας («singularity») που χρησιμοποιείται για τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να εξελίσσεται χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου, ξεπερνώντας και ενδεχομένως απειλώντας τον.

O ιδρυτής της Tesla Motors και της SpaceX, Έλον Μασκ

«Στην ταινία, τον “Terminator”, ξέρετε, δεν περίμεναν ακριβώς τέτοιου είδους εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλον Μασκ.

Αν και ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας εδώ και χρόνια, το κατά πόσον βρισκόμαστε κοντά σε μία «πραγματική» τεχνητή νοημοσύνη διχάζει πολλούς ερευνητές. Πρόσφατα προέκυψε ένταση στον χώρο κατόπιν ανακοίνωσης του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ (Βρετανία) ότι ένα πρόγραμμα πέρασε «για πρώτη φορά» το τεστ Τούρινγκ (θεωρείται ορόσημο για το αν μία μηχανή «σκέφτεται» ή όχι). Πολλοί ερευνητές (και μη) αντέδρασαν, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο τεστ «παρερμηνεύτηκε» στην εν λόγω περίπτωση, και ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πως ο «Eugene» (το πρόγραμμα) είναι «νοήμων» - τουλάχιστον, όπως εκλαμβάνεται «κανονικά» η έννοια της νοημοσύνης.

Ο Μασκ ήταν ένας από τους πρώιμους επενδυτές και της εταιρείας DeepMind, η οποία αργότερα αγοράστηκε από την Google. Στην Vicarious έχουν επενδύσει και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο ηθοποιός Άστον Κούτσερ. Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει σαν το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όραση, την κίνηση και την ομιλία, με απώτερο στόχο έναν υπολογιστή ο οποίος θα μπορεί να σκέφτεται σαν άνθρωπος.

Πέρα από το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Μασκ αναφέρθηκε και στην επιμονή του όσον αφορά στην εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων, Tesla Motors, καθώς και στην SpaceX, για την οποία είπε ότι επικεντρώνεται πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέψει ταξίδια μεγάλων αριθμών ανθρώπων στον Άρη. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρώτοι αστροναύτες θα πατήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα σε 10-12 χρόνια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το σημαντικότερο είναι να καταστεί δυνατή η δημιουργία μίας αυτοσυντηρούμενης πόλης/αποικίας στον Άρη.

Σημειώνεται ότι η SpaceX πρόσφατα παρουσίασε το Dragon V2, το οποίο ελπίζεται ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιείται μέσα στα επόμενα χρόνια για τις αποστολές αστροναυτών της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- ανακοίνωση ιδιαίτερης σημασίας, λόγω της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι, μετά την απόσυρση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων, το ρωσικό «Σογιούζ» είναι το μόνο μέσο αποστολής αστροναυτών στον ISS.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου