Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να μην γνωρίζουν από οικονομία, ξέρουν όμως σίγουρα πώς να καταστρέψουν μια χώρα, αναφέρει ο Dean Baker, διευθυντής του CEPR και συγγραφέας του βιβλίου "The End of Loser Liberalism: Making Markets Progressive" σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Greece Does Battle With Creationist Economics: Can Germany Be Brought Into the 21st Century?».
Προσθέτει ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκεί μια οικονομική πολιτική βασισμένη σε ανόητους μύθους. Εάνη Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να αποδεχθούν την πραγματικότητα τότε η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης θα ήταν καλύτερο να αποχωρίσουν από το ευρώ αφήνοντας τη Γερμανία να απολαμβάνει τα οικονομικά παραμύθια του 19ου αιώνα.
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι αστειεύονταν τις τελευταίες εβδομάδες με τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για την Προεδρία στις ΗΠΑ εξαιτίας της δυσκολίας τους να κατανοήσουν την θεωρία της εξέλιξης. Αυτά όμως τα διανοητικά προβλήματα θα είχαν σημασία εάν ένας εξ αυτών κατάφερνε να εισέλθει στο Λευκό Οίκο και συνέχιζε να μην μπορεί να ξεχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα. Αντίθετα η Ευρώπη υποφέρει ήδη από μια τεράστια οδύνη επειδή οι άνθρωποι που ασκούν την οικονομική πολιτική επιλέγουν τους ηθικούς μύθους από την οικονομική πραγματικότητα.
Αυτή είναι η ιστορία της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και των ηγετών της ΕΕ. Οι βόρειες χώρες και κυρίως η Γερμανία επιμένουν να τιμωρούν την σπάταλη Ελλάδα και εμμένουν στην αποπληρωμή του δυσθεώρητου χρέος προς την ΕΕ και τους άλλους επίσημους πιστωτές. Το αποτέλεσμα του γερμανικού προγράμματος που ασκείται στην Ελλάδα είναι μια οικονομική συρρίκνωση που κάνει τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ να μια μοιάζει με μια κακή ημέρα. Επτά χρόνια μετά την απαρχή συρρίκνωσης η ελληνική οικονομία είναι κατά 23% μικρότερη σε σχέση με το 2007.
Ο παραλογισμός, όπως υποστηρίζεται, είναι ότι εάν οι Βορειοευρωπαίοι απαλλάσσονταν από την εμμονή της επιβολής πόνου τότε θα ήταν εύκολο να διαμορφώσουν πολιτικές που θα επέτρεπαν να επωφεληθεί ολόκληρη η ήπειρος από την ανάπτυξη. Εάν χαλάρωνε ο στόχος του ελλείμματος για την Ελλάδα τότε η χώρα θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα, ενώ εάν η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκονταν στο 1% σε σχέση με το ΑΕΠ αντί του 4% τότε το ΑΕΠ της χώρας θα αυξάνονταν κατά 4,5% χάρη στις πρόσθετες κρατικές δαπάνες. Στην πραγματικότητα από τη στιγμή που η πρόσθετη ανάπτυξη θα οδηγούσε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτύσσονταν άνω του 6%.
Η συνήθης διαμαρτυρία των βόρειων χωρών είναι ότι εάν η Ελλάδα λάβει αυτή την παραχώρηση τότε και άλλες προβληματικές χώρες θα προβάλλουν ανάλογα αιτήματα. Αυτό είναι σωστό και θα πρέπει και αυτές να λάβουν ανάλογη ανακούφιση, καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ πιο ισχυρή ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη, η οποία θα οδηγούσε στην αύξηση της ζήτησης και σερ περισσότερη ανάπτυξη και για την Βόρεια Ευρώπη. Που βρίσκεται το πρόβλημα; Διερωτάται ο αρθρογράφος.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου