Η κατανάλωση ληγμένων τροφίμων μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Όπως αναφέρουν οργανισμοί που ασχολούνται με την καταλληλότητα κατανάλωσης τροφίμων, το 33% των ανθρώπων «παίζει» με την υγεία του, τρώγοντας ληγμένα τρόφιμα. Το 85% των ανθρώπων ελέγχουν την ασφάλεια των προς κατανάλωση τροφίμων τους με τη δοκιμασία της όσφρησης, ενώ το 68% βασίζεται στον έλεγχο του χρώματος.
Αυτή η συνήθεια μπορεί να φέρει μια επιδημία τροφικής δηλητηρίασης, η οποία θα πλήξει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια σε ένα χρόνο και αυτό μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις έρευνες.
Η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από το καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μολύνει περίπου 460.000 Βρετανούς ετησίως, οδηγώντας 100 από αυτούς σε θάνατο (επίσημη έρευνα από την Υπηρεσία Τροφίμων αναφέρει πως, το βακτηρίδιο αυτό μπορεί να βρεθεί στα 2/3 των νωπών κοτόπουλων που πωλούνται σε κεντρικά σημεία της Μεγάλης Βρετανίας). Άλλα προβλήματα προκαλούνται από τη σαλμονέλα (παθογόνο ραβδόμορφο κινητό βακτήριο), το κολοβακτηρίδιο Ε.Coli και τη λιστέρια (βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός), όπου η τελευταία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες και τα έμβρυα.
Το πλύσιμο των χεριών κατά την παρασκευή των φαγητών και κατά την κατανάλωσή τους, καθώς και η τήρηση των ημερομηνιών λήξεως που αναγράφονται στα προϊόντα, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή ασθενειών.
Στην Αγγλία η ανησυχία είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψεκάζουν τα τρόφιμα με γαλακτικό οξύ. Η ΕΕ έχει ήδη δώσει έγκριση για το γαλακτικό οξύ για τα σφάγια των βοοειδών, ενώ αναμένεται σχετική επέκταση της μεθόδου και σε άλλα κόκκινα κρέατα και πουλερικά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου